null 15 éves a ZENTRUM - a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ fennállását köszöntő rendezvényen vett részt az alapvető jogok biztosa és a nemzetiségi biztoshelyettes

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepli a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ. Ebből az alkalomból október 9-én ünnepi felszólalásokkal és kisfilmmel köszöntötték az intézményt és annak elkötelezett munkatársait a Magyarországi Németek Házában.

A rendezvényen részt vett dr. Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa, valamint dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, valamint a német és az osztrák nagykövetségek képviselői.

Köszöntőjében Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, egyben a Zentrum fenntartója személyes emlékeit idézte fel az intézménnyel kapcsolatban, kiemelve, hogy fontosnak tartja azt az értékmegőrző és értékteremtő munkát, amelyet a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár immár 15 éve végez. Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója munkatársainak köszönte meg azt a kitartó és sok kreativitást igénylő munkát, amellyel a közösen dolgoznak azért, hogy az  intézmény a magyarországi németeknek és a magyarországi németekről szóljon.

Németország nagykövete, Volkmar Wenzel köszöntőjét Jens Preißler, a Német Nagykövetség sajtóosztályának vezetője tolmácsolta. A meghívott vendégek Gerner Éva összeállításában egy kisfilmet is megtekinthettek, amelyben a Zentrum másfél évtizedes történetének emlékezetes pillanatait idézte fel az Unser Bildschirm német nemzetiségi magazinműsor szerkesztője. Az ünnepi műsorban Kéméndi Tamás harmonikaművész és Merán Bálint színművész is közreműködött. Az eseményt állófogadás zárta.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2003. november 29-én alapította meg a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központot, amely 2004. október 1-jén kezdte meg működését a Magyarországi Németek Házában. A Zentrum célja, hogy a magyarországi németek társadalmi, oktatási, kulturális, gazdasági értékeit a modern technika segítségével bemutassa. Az intézmény az internet nyújtotta korlátlan lehetőségekre épít (www.zentrum.hu), amely segítségével elősegíti a kommunikációt, az interakciót, az információcserét az intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek között. A Zentrum az interneten folyamatosan tájékoztatja a magyarországi német közösség tagjait és a társadalom szélesebb rétegeit a magyarországi németeket érintő felhívásokról, hagyomány- és értékőrző kezdeményezésekről, emellett számos programot valósít meg székhelyén, a Magyarországi Németek Házában.