null A litván ombudsmannal találkozott dr. Kozma Ákos

Dr. Kozma Ákos ombudsman a szerbiai Újvidéken 2021. szeptember 3-án folytatott kétoldalú megbeszélései során találkozott prof. dr. Augustinas Normantas úrral, Litvánia ombudsmani intézményének vezetőjével és főtitkárával is. 

A litván ombudsmannal folytatott bilaterális megbeszélésen tapasztalatcserére került sor az ombudsmani intézmények általános működéséről, valamint a Covid-világjárvánnyal kapcsolatban kialakított jó gyakorlatokról. A felek kifejezték szándékukat, hogy szakmai együttműködésükkel a két ország közötti baráti kapcsolatokat kívánják erősíteni.

A litván ombudsman szót ejtett arról, hogy intézményük, a magyar hivatalhoz hasonlóan, huszonöt éves múltra tekint vissza, továbbá tájékoztatást adott arról, hogy Litvániában több biztos között oszlik meg a jogvédelmi munka. Prof. dr. Augustinas Normantas tájékoztatta dr. Kozma Ákost a különböző nemzetközi ombudsmani szervezetekkel folytatott együttműködésükről is.

A két ombudsman megállapodott abban, hogy kölcsönösen felkeresik egymást, és munkalátogatás keretében folytatják a tapasztalatcserét.