null A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Idegenrendészeti Őrzött Szállásán tett látogatással összefüggésben foglalt állást az ombudsman

A járványidőszakban is biztosítani tudta a megfelelő elhelyezést a fogvatartottak számára kialakított karantén- és a fertőzöttek elkülönítésére alkalmas részleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Idegenrendészeti Őrzött Szállásán. A testi egészséghez fűződő joggal összefüggő visszásságot okozott ugyanakkor, hogy az egészségügyi panaszokkal érintett fogvatartottakat orvos nem vizsgálta meg, továbbá az idegenrendészeti eljárás kimenetelének bizonytalansága, a családtól való elszakítottság miatt a fogvatartottak rossz mentális állapotban voltak, ami a lelki egészséghez fűződő joggal összefüggő visszásságot okozott – állapította meg dr. Kozma Ákos ombudsman.

Az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatkörében eljáró alapvető jogok biztosa és több munkatársa 2020. szeptember 18-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Idegenrendészeti Őrzött Szállásán – a továbbiakban Őrzött Szállás – tett látogatást. A látogatás célja az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához érkezett panaszok vizsgálata volt, ezen túlmenően annak monitorozása, hogy a koronavírus-világjárvány időszakában a megelőzés érdekében elrendelt intézkedések mennyiben érintették a fogvatartottak alapvető jogainak érvényesülését.

A látogatás napján a 160 fő befogadására alkalmas Őrzött Szálláson 40 személy tartózkodott, valamennyien férfiak, a Szállás vezetője által adott tájékoztatás szerint valamennyi fogvatartott kiutasított harmadik országbeli állampolgár volt.

Dr. Kozma Ákos az AJB-6175/2020. számú ügyben készült jelentésében feltárta, hogy a látogatás időpontjában a Szálláson három olyan fogvatartott volt, aki az étkezések alkalmával rendszeresen nem fogadta el az ételt. A személyzet elmondása szerint kiétkezéskor ők is vásároltak, és abból fogyasztottak is. Az NMM mindhárom éhségsztrájkban érintett fogvatartottat meghallgatta, akik a látogatócsoport – nem orvosi szempontú – megítélése alapján jó fizikai állapotban voltak. Azok a fogvatartottak, akik egészségügyi problémát jeleztek, elmondásuk szerint csak fájdalomcsillapító gyógyszert kaptak. Volt olyan fogvatartott, aki időnként szédült, izzadt, feltételezése szerint magas lehetett a vérnyomása, volt, aki aranyeres megbetegedés tüneteire panaszkodott, de orvos nem vizsgálta meg őket. Az egyéb panaszok között végtag-, illetve fogfájdalmak szerepeltek. A látogatócsoport zárkarészlegre érkezésekor a fogvatartottak kiabáltak, a hangulat feszült volt. A fogvatartottakkal készített interjúkból az nyert megállapítást, hogy a családtól való távollét, a kilátástalannak érzett helyzet okozta elkeseredettség volt a feszültség elsődleges oka.

Az NMM megállapította, hogy a fogvatartottak testi egészséghez fűződő jogával összefüggő visszásságot okozott, hogy az egészségügyi panaszokkal érintett fogvatartottakat orvos nem vizsgálta meg, továbbá a fogvatartottakkal szemben folytatott idegenrendészeti eljárás kimenetelének bizonytalansága, a családtól való elszakítottság miatt a fogvatartottak rossz mentális állapotban voltak, ami a lelki egészséghez fűződő joggal összefüggő visszásságot okozott. Az Őrzött Szálláson kialakított karantén- és a fertőzöttek elkülönítésére alkalmas részleg a járványidőszakban is biztosítani tudta a megfelelő elhelyezést a fogvatartottak számára.

A következő linkre kattintva elérhető a vonatkozó jelentés: AJB-6175/2020.