null A körforgásos gazdaság egyik legjelentősebb hazai létesítményébe látogatott az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója

A jövő nemzedékek érdekei, a természet védelme, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés támogatása jegyében a körforgásos gazdaság egyik legjelentősebb magyarországi képviselőjénél, a dunaújvárosi Hamburger Hungária Kft. papírgyárában tett látogatást dr. Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa, valamint a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, dr. Bándi Gyula 2019. november 11-én.

Az ombudsman és helyettese a Prinzhorn Csoport részeként működő Hamburger Hungária Kft.-nél tett látogatásuk során Bencs Attila ügyvezető igazgatóval és a vállalat más vezetőivel folytatott szakmai megbeszélés során megismerkedett a társaság tevékenységével, majd megtekintette a kizárólag hulladékpapírt feldolgozó papírgyár 2009-ben üzembe helyezett – naponta 2000 tonna újra feldolgozott hullám-alappapírt előállító – gépsorát, a Látogatóközpontot és a papírmúzeumot, továbbá a vállalat folyamatosan korszerűsített, biogázt termelő szennyvíztisztító telepét.

A társaság a termelés során keletkezett hulladék kilencvenöt százalékát is újra feldolgozza: részben visszaforgatja a gyártásba, részben pedig saját, csúcstechnológiát képviselő, a legmodernebb füstgáztisztító berendezésekkel felszerelt erőművében az energiatermelés során hasznosítja.

A FAO kimutatása szerint az ipari rönkfa felhasználás 20-25%-áért felel a papíripar, miközben a papír az egyik legnagyobb mennyiségben keletkező hulladék.. Éppen ezért kiemelten fontos ennek az anyagnak az újrahasznosítása.

A dunaújvárosi Hamburger Hungária Kft. Európa egyik legnagyobb és legmodernebb hullám-alappapír üzeme és Magyarország egyik kiemelkedően környezettudatos vállalata. Működésük világosan megmutatja, hogy a körforgásos gazdaság követelményei a realitás talaján állnak.