null A Jövő Nemzedékek Szószólója tájékoztatást kér a Tiszaugon történt hullámtérrendezés körülményeiről

Dr. Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója a nemzet közös természeti öröksége védelmében eljárva tájékoztatást kér az érintett hatóságoktól a Tiszaug közelében, Tisza menti védett területen történt hullámtérrendezés pontos körülményeiről.

A Magyarország folyóit szegélyező ártéri ligeterdők hazánk legértékesebb természetes élőhelyei közé tartoznak, amelyek részben megőrizték a Kárpát-medence civilizáció előtti ősi állapotát. Ezekben az erdőkben természetes harmóniában léteznek még az Alaptörvény által nevesített és kiemelten védett természeti értékeink: a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, a honos növény- és állatfajok. Ennek fényében különös jelentőséggel bír, hogy sajtóhírek szerint Tiszaug közelében hullámtérrendezés keretében tarvágással kiirtottak egy Tisza menti védett területen álló, idős ártéri nyárfaligeterdőt, aminek következtében a fokozottan védett fekete gólyák élőhelye is veszélybe került.

A sajtóhírek alapján feltételezhető tehát, hogy a kivágási munkálatok jelentős természetvédelmi érdeksérelemmel jártak, ezért a Jövő Nemzedékek Szószólója mindenekelőtt tájékozódni kíván a beavatkozás pontos körülményeiről, a különböző érdekek védelmének összehangolásáról. Ennek érdekében információt kér az engedélyező és a beavatkozást elrendelő hatóságoktól, az esetet árvízvédelmi és természetvédelmi szakmai szempontból is értékelni tudó állami intézményektől.