null A használt autók forgalomba helyezéséről

Használt autó az Unióból: feleannyiszor kell a hatósággal találkozni, mint két éve

AJB-1793/2009

 

Az ombudsman fellépése nyomán lényegesen egyszerűsödött, de még mindig bonyolult az Európai Unióból származó használt gépjárművek forgalomba helyezése. Szabó Máté szerint további egyszerűsítésre volna szükség, ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a folyamat gyorsítását, valamint az elektronikus regisztrációs adóeljárás bevezetését javasolta.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2007 után ismét hivatalból vizsgálta az Unió más országaiban vásárolt gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésének eljárását. Különösen azt, miként teljesültek a folyamat egyszerűsítésére tett korábbi ajánlásai. Megállapította, hogy azóta bevezették az úgynevezett járműhonosítási eljárást, nincs szükség a jármű származásának előzetes ellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára, emellett folyamatban van az e-regisztrációs adóeljárás kialakítása. Mindez a korábbi tapasztalatokhoz képest elvben mintegy felére csökkenti az ügyfél és a hatóság találkozásainak számát.

Az ügyfelek az eljárási költségek csökkenését esetenként nem feltétlenül érezték meg, ennek dacára mindenképp üdvözlendő az előrelépés. A pozitív változások mellett indokolt hangsúlyozni, hogy az ügyfeleknek még mindig három különböző hatóság előtt kell különböző időpontokban megjelenniük. Ezt különösen annak ismeretében érzik terhesnek, hogy egyes európai országokban egyetlen hatóság előtt, lényegesen rövidebb idő alatt zajlik le a teljes forgalomba helyezés. A hazai eljárás bonyolultsága továbbra is közvetlenül veszélyezteti a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését – hangsúlyozta az állampolgári jogok biztosa.

A további egyszerűsítés, az egyablakos ügyintézés jelentős jogszabályi, esetenként törvényi módosításokat kíván. A biztos az Országgyűléshez és a Kormányhoz fordult a szükséges módosítások – így például az e-regisztrációs adóeljárás bevezetéséhez szükséges törvénymódosítás javaslatával.