null A főpolgármester válaszáról BKV ügyben

Nagyobb biztonságban a metrón

– a főpolgármester és a BKV reagált az ombudsman észrevételeire

 

Az ombudsman korábbi jelentésének nyomán a főváros főpolgármestere felkérte a BKV vezérigazgatóját, hogy a jogszabályok szerinti átmeneti időben – azaz 2011. január 1-jéig – is tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a siket és nagyothalló utasok biztonságosan közlekedhessenek a metróhálózat teljes vonalán.

Szabó Máté a metró akadálymentesítésének vizsgálata során korábban már megállapította, hogy szükség lenne a metrón olyan vizuális tájékoztató rendszer kiépítésére, amely jól láthatóan figyelmezteti a siket és hallássérült utasokat a szerelvény ajtóinak záródására. Ez azért különösen sürgető, mert az ilyen fogyatékos emberek élete, testi épsége fokozott veszélyeknek van kitéve, ezért a biztos felkérte a főváros főpolgármesterét, hogy kötelezze a BKV-t a szükséges intézkedések megtételére.

A közlekedési vállalat vezérigazgatója nem sokkal a nemzetközi esélyegyenlőségi nap előtt arról tájékoztatta a biztost, hogy a metró M2 új típusú járművei rendelkeznek fényjelzéssel és a majdani M4 vonalán futó járműveken is lesz majd jelzés. 2010. december 31-ig a kis-földalattin is felszerelik a berendezéseket. Az M2 és az M3 régi típusú járművein első lépésként a szerelvények két végén található úgynevezett vezér-kocsikon 2010. december 13-ig alakítják ki a fényjelzőket. A hatósági eljárások, közbeszerzési eljárások és a kivitelezés időigénye miatt – a vonatok fokozatos forgalomba adásával – a rendszer teljes körű felszerelése 2011. első félévére várható.

A BKV tájékoztatása szerint, akinek fogyatékossága miatt az utazással kapcsolatban veszélyérzete van, utazási szándékát jelezheti a forgalmi ügyeleten, ahol segítséget nyújtanak neki, indokolt esetben kísérőt is adnak mellé.