null A fogyatékosok választójogáról

Törvénymódosítás csak a választások után

az igazságügyminiszter válasza az ombudsmannak

 

Csak az év második felében képzelhető el a választási törvény olyan módosítása, amely figyelembe veszi a fogyatékossággal élők helyzetét is. Az Országos Választási Iroda vezetője ugyanakkor jelezte, hogy vizsgálják annak lehetőségét, miként segíthetnék elő technikai és jogi eszközökkel a vakok és gyengénlátók részvételét a tavaszi választásokon.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter válaszolt így az állampolgári jogok biztosának arra a kérdésére, miként kívánja biztosítani a tárca a fogyatékossággal élők akadálymentes részvételét a választásokon. Szabó Máté több ízben, jelentésében és szakmai rendezvényen is kifejtette, hogy elégtelennek tartja a fogyatékossággal élők egyenlő méltóságához elengedhetetlen akadálymentesítés helyzetét, és ez nemcsak a közlekedésre, hanem a mindennapi élet és a választások más területeire is érvényes.

Forgács Imre miniszter szerint a választások esetében nem elsősorban jogi, hanem adminisztratív és technikai feladatról van szó. Ezzel az Országos Választási Iroda vezetője is egyetért. Törvénymódosításra a miniszter azért sem lát lehetőséget, mert az Európa Tanács Velencei Bizottsága még 2002-ben egy állásfoglalásában követelményként állította, hogy a választási törvény az általános választásokat megelőző egy évben már ne változzon. Forgács Imre ezért egy fogyatékossággal élők érdekében elhatározott törvénymódosításra legkorábban ez év második felében lát lehetőséget.