null A büntetés-végrehajtás országos parancsnokával találkozott az ombudsman

Dr. Kozma Ákos 2020. október 7-én megbeszélést folytatott dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnaggyal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával, aki tájékoztatta az alapvető jogok biztosát a büntetés-végrehajtási szervezet férőhelybővítési programjáról.

Az országos parancsnok tájékoztatása szerint országosan tíz büntetés-végrehajtási intézetben adtak át új épületszárnyakat, így a közel 3000 új férőhely megteremtésével a börtönök telítettségét 100 százalék alá csökkentették, ezzel egy évtizedek óta fennálló problémát orvosoltak.

Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán és Szegeden 110-110, Tökölön 220, Baracskán és Veszprémben 330-330, Kiskunhalason és Tiszalökön 440-440, Miskolcon pedig 550 – összesen 2 750 – fogvatartott befogadására alkalmasak az új intézeti épületszárnyak. A fogvatartottak elhelyezésére szolgáló alapterület összesen 25 950 m²-rel bővült. Az új körletek mindegyike rendelkezik fürdő-, foglalkoztató- és egészségügyi helyiségekkel, személyi állományi irodákkal. A lakóhelyiségek három, illetve hat fő befogadására alkalmasak – a háromfős lakóhelyiségek alapterülete 12,5 m², a hatfős lakóhelyiségeké 25,5 m². A büntetés-végrehajtási szervezet férőhelybővítési programja az új objektumokban összesen 732 új munkahelyet teremtett.

Az Optional Protocol to the Convention Against Torture (OPCAT) Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatait is ellátó alapvető jogok biztosa kijelentette: mérföldkőnek tekinti a férőhelybővítés eredményeként a büntetés-végrehajtási intézetek telítettségének 100 százalék alá csökkentését, hiszen ezzel a – nemzetközi mércével is igen jelentős – lépéssel a fogvatartottak és a büntetés-végrehajtási szervezet dolgozóinak élet- és munkakörülményei is jelentős mértékben javultak, megteremtve ezzel a fogvatartottak alapvető jogainak magasabb szinten történő érvényesülését.