null A 30. Karpaczi Gazdasági Fórumon tartott előadást dr. Kozma Ákos

A Karpaczi Gazdasági Fórum keretében a „Civil Society – Support or Problem for the Authorities” címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen vett részt előadóként az alapvető jogok biztosa 2021. szeptember 8-án. 

A lengyelországi Karpaczban rendezett kétnapos fórumon az ombudsman kiemelte: „A civil szervezetek tevékenységére soha nem lehet, nem szabad akadályként tekinteni, napjaink egyre bonyolultabbá és összetettebbé váló problémáira történő válaszkeresésben nélkülözhetetlen a civil társadalom szervezeteinek partnerként való kezelése, mert a válaszok megtalálása csak együtt sikerülhet.” 

Dr. Kozma Ákos kiemelte továbbá, hogy az alapvető jogok biztosa Civil Konzultációs Testületet (CKT) hozott létre 2021 tavaszán, amelynek mandátuma három évre szól. A Civil Konzultációs Testület tagjai javaslatot tehetnek az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) éves látogatási tervének tartalmára, a vizsgálati prioritásokra, indítványozhatják egyes fogvatartási helyek meglátogatását. 

A több, mint harminc éves múltra visszatekintő konferenciasorozat lehetőséget ad arra, hogy az alapjogvédelemmel foglalkozó szakemberek, a szociális, gazdasági és civil szféra szereplői a világ minden tájáról érkezve megoszthassák egymással jó gyakorlataikat, valamint tevékenységük, feladatkörük és intézményük működésének bemutatása révén szakmai segítséget nyújthassanak a hasonló területen tevékenységet végző külföldi kollégáik részére.