null Az IOI európai regionális elnöke is elismeri és támogatja a magyar ombudsman munkáját

A Nemzetközi Ombudsmani Intézet – International Ombudsman Institute, IOI – európai elnöke, Andreasz Pottakisz görög ombudsman az IOI Europe éves közgyűlésén, a görögországi Sounionban elismerését fejezte ki mindazon kiemelkedő munkáért, amelyet dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala határ menti jelenlétével az ukrajnai menekültek közvetlen segítése érdekében végez. Az IOI regionális elnöke a nemzetközi közösség teljes támogatásáról biztosította az alapvető jogok biztosát.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, amely az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye, már az ukrán–orosz háború első napjaitól a magyar határon segíti az Ukrajnából, a háború elől menekülő embereket. A magyar ombudsmani intézmény a záhonyi vasútállomás mellett Beregsurányban és a BOK Sportcsarnokban is ideiglenes területi irodát, illetve információs pontot nyitott az ukrajnai menekültek közvetlen jogi és humanitárius támogatása érdekében. 

Az IOI európai elnöke március közepén dr. Kozma Ákos meghívására személyesen tájékozódott a magyar–ukrán határszakaszon tapasztalható aktuális helyzetről, a menekültek fogadásának körülményeiről és a segítésük érdekében tett intézkedésekről.