null A skót ombudsmannal folytatott online megbeszélést dr. Kozma Ákos

2022. március 10-én dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa online egyeztetést folytatott Rosemary Agnew asszonnyal, Skócia ombudsmanjával az Ukrajnából a háború elől Magyarországra érkező menekültek ügyében.

A megbeszélés keretében dr. Kozma Ákos tájékoztatást adott a magyar–ukrán határszakaszon tapasztalható aktuális helyzetről, az Ukrajnából hazánkba menekülők fogadásának körülményeiről, továbbá a még hatékonyabb segítésük érdekében tett intézkedésekről.

Ennek keretében az alapvető jogok biztosa egyebek mellett beszámolt a Záhony–Čop és a Tiszabecs–Vilok határátkelőhelyeken, továbbá a mándoki gyűjtőponton tett látogatásának a tapasztalatairól.
Dr. Kozma Ákos egyúttal tájékoztatta Rosemary Agnew ombudsman asszonyt arról, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2022. március 3-án ideiglenes területi irodát nyitott a záhonyi vasútállomáson.

Az online egyeztetés során szóba került továbbá, hogy ez év elején területi irodákat létesített Szegeden, Győrben és Debrecenben Magyarország nemzeti ombudsmani intézménye, amely március folyamán továbbiakat nyit Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen – ami egyedülálló eredménynek számít a nemzetközi ombudsmani gyakorlatban.

Rosemary Agnew ombudsman asszony a skóciai emberi jogi intézmény további támogatásáról biztosította az alapvető jogok biztosát, valamint dr. Kozma Ákos ombudsmant felkérte a területi irodákkal kapcsolatos tapasztalatai megosztására.