null A PIRC vezetőjével folytatott online egyeztetést az alapvető jogok biztosa

Az Ukrajnából a háború elől Magyarországra menekülő emberek ügyében dr. Kozma Ákos ombudsman 2022. március 10-én online megbeszélést folytatott Michelle Macleod asszonnyal, Skócia rendőrségi nyomozási és felülvizsgálati biztosával (Police Investigations and Review Commissioner – PIRC).

Az alapvető jogok biztosa az egyeztetés során tájékoztatást adott az ukrán–magyar határszakaszon tapasztalható aktuális helyzetről, az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek fogadásának körülményeiről, továbbá a segítésük érdekében tett intézkedésekről.

Dr. Kozma Ákos egyúttal tájékoztatta Michelle Macleod biztos asszonyt arról, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) ideiglenes területi irodát nyitott a záhonyi vasútállomáson 2022. március 3-án.

Az ombudsman a többi között ismertette: az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézményének kollégái 12 órás váltásban dolgoznak a helyszínen, egyszerre két munkatárs segíti az ügyintézésben, jogi tanácsadásban az Ukrajnából Záhonyon keresztül Magyarországra menekülőket.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai segítettek önkéntesek szállításának szervezésében, valamint menekülteknek szálláshely megtalálásában is.

Az online megbeszélés keretében szóba került továbbá, hogy a magyar ombudsmani intézmény 2022 elején területi irodákat létesített Szegeden, Győrben és Debrecenben, március folyamán pedig továbbiakat nyit Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen – ami a nemzetközi ombudsmani gyakorlatban is egyedülálló eredménynek számít.

Michelle Macleod biztos asszony a PIRC további támogatásáról biztosította az alapvető jogok biztosát, valamint a területi irodák kapcsán tapasztalatai megosztására kérte fel dr. Kozma Ákos ombudsmant.