null Online megbeszélés az IOI európai regionális elnökével az Ukrajnából érkező menekültek ügyében

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az Ukrajnából a háború elől Magyarországra érkező menekültek ügyében 2022. március 3-án online egyeztetést folytatott Andreasz Pottakisz görög ombudsmannal, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet – International Ombudsman Institute, IOI – európai regionális elnökével.

A megbeszélés során az alapvető jogok biztosa tájékoztatást adott az ukrán–magyar határszakaszon tapasztalható aktuális helyzetről, az Ukrajnából hazánkba menekülő emberek fogadásának körülményeiről és a segítésük érdekében tett intézkedésekről.

Andreasz Pottakisz az IOI további támogatásáról biztosította az alapvető jogok biztosát, egyúttal felajánlotta, hogy a számára megküldött információk alapján folyamatosan tájékoztatja a Nemzetközi Ombudsmani Intézet tagszervezeteit az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülőket érintő kérdésekről.

Az alapvető jogok biztosa tájékoztatta a görög ombudsmant a Záhonyban, az érintett határszakaszon az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által létrehozott ideiglenes területi iroda mai napon történő megnyitásáról, valamint az érintett határátkelőhelyeken felállítandó információs pontokról.

Az online egyeztetés során szóba került továbbá a magyar ombudsmani hivatal által Szegeden, Győrben, Debrecenben felállított, illetve a Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen felállítandó területi irodák megnyitása – ami a nemzetközi ombudsmani gyakorlatban is egyedülálló eredmény –, amely kapcsán a görög ombudsman tapasztalatai megosztására kérte fel az alapvető jogok biztosát.

A Nemzetközi Ombudsmani Intézet 1978-ban alakult meg, és az egyetlen globális szervezet, amely világszerte több mint 100 ország csaknem 200 független ombudsmani intézményének együttműködésére szolgál.