null Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tájékozódott az alapvető jogok biztosa

Dr. Kozma Ákos ombudsman 2022. március 1-jén Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon személyesen tájékozódott az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek fogadásának körülményeiről, és még hatékonyabb támogatásuk további lehetőségeiről.

A megyei rendőr-főkapitányságon folytatott szakmai egyeztetésen Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja mellett dr. Hudák Zsolt r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, rendészeti főkapitány-helyettes, valamint Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Nagy József tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője is részt vett.

„Eddig több mint 90 ezer, a háború elől menekülő ember érkezett Ukrajnából. Kiemelten fontosnak tartom, hogy ezekben a rendkívüli időkben is személyesen kövessem nyomon az aktuális helyzetet, egyúttal folyamatosan azon dolgozunk munkatársaimmal, hogy minél több embernek közvetlenül is jogi és humanitárius segítséget nyújtsunk. Ennek érdekében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, amely az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye, rövidesen ideiglenes területi irodát nyit az érintett határszakasz közelében, ahol kollégáink személyesen segítenek majd, például az ügyintézésben, jogi tanácsadásban, emellett a Hivatal honlapján és közösségi oldalán közölt, rendszeresen frissülő információkkal biztosítjuk a háború elől menekülők tájékozódását” – mondta el látogatása kapcsán dr. Kozma Ákos.

Az alapvető jogok biztosa és Dr. Könnyid Balázs, az AJBH főtitkára, valamint dr. Wildner Domonkos, az AJBH rendészeti igazgatója a megbeszélés során tájékoztatást kaptak az Ukrajnából menekülők fogadásának, továbbá a szolgálatot teljesítő állomány munkájának körülményeiről.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala mindezzel egyidejűleg adománygyűjtést indít az Ukrajnából, a háború elől menekülők megsegítésére.