null A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolaőrök tevékenységét monitorozza az alapvető jogok biztosa

Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott szakmai tájékoztatót dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa 2022. február 24-én. Az ombudsman a megyében szolgálatot teljesítő iskolaőrök munkájával kapcsolatos átfogó – az alapvető jogok érvényesülése szempontjából történő – monitorozási tevékenység megkezdését jelentette be. 

Az egyeztetésen Farkas József r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány, dr. Kánya Zoltán r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, bűnügyi főkapitány-helyettes, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezető munkatársai és az iskolaőri tevékenységet irányító járási rendőrségi koordinátorok is részt vettek. 

Az alapvető jogok biztosa és dr. Wildner Domonkos, az AJBH rendészeti igazgatója a szakmai megbeszélés során tájékoztatást kaptak a megyében szolgálatot teljesítő iskolaőrök munkájáról, képzéséről és feladatellátásuk körülményeiről.

A szakmai egyeztetést követően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolákba látogatott az alapvető jogok biztosa, ahol intézményvezetőkkel és iskolaőrökkel találkozott. A hivatalos látogatások során az ombudsman tájékozódott az elmúlt hónapok tapasztalatairól, arról, hogy történtek-e kirívó esetek, szükség volt-e iskolaőri intézkedésre az intézményekben. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében huszonnyolc általános és középiskolában teljesítenek szolgálatot iskolaőrök.