null Bilaterális egyeztetés a Bolgár Köztársaság Diszkriminációellenes Bizottságának elnökével és az Állami Gyermekvédelmi Ügynökség vezetőivel

Dr. Kozma Ákos 2024. május 29-én Szófiában tett hivatalos látogatást, ahol többek között Assoc. Prof. Dr. Ana Djumalieva asszonnyal, a Bolgár Köztársaság Diszkriminációellenes Bizottságának (Commission for Protection against Discrimination - CPD) elnökével és Ivayla Kasarova asszonnyal, az Állami Gyermekvédelmi Ügynökség (State Agency for Child Protection – SACP) elnökhelyettesével folytatott megbeszéléseket.


 

A hivatalos találkozó során a felek rövid ismertetést adtak az általuk vezetett intézményekről, kölcsönösen megosztották egymással a felmerült alapjogi kihívásokra adott válaszaikat és az azokkal kapcsolatos gyakorlatukat, továbbá az intézményeik között fennálló kétoldalú munkakapcsolatokról, azok fejlesztéséről és megerősítéséről, valamint együttműködésük jövőbeni lehetőségeiről is eszmecserét folytattak. Dr. Kozma Ákos tájékoztatást adott a Hivatal hatásköreinek bővüléséről is, különös tekintettel a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény (CRPD) szerinti Fogyatékosságügyi Független Mechanizmussal kapcsolatos feladatokról.


 

A Bolgár Köztársaság Nemzetgyűlésének 2005-ben elfogadott megkülönböztetés elleni védelemről szóló törvénye által létrejött Diszkriminációellenes Bizottság az ENSZ akkreditált nemzeti emberi jogi intézménye, valamint a Bizottság az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ) a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos nemzeti kapcsolattartó pontként is működik. 
A gyermekvédelmi törvény alapján létrejött, 2001 óta működő bolgár Állami Gyermekvédelmi Ügynökség kiemelt célja, hogy a gyermekvédelemmel kapcsolatos állami tevékenységeket támogassa, koordinálja és ellenőrizze. 
 

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.