null Nemzetközi konferencián tartott előadást az alapvető jogok biztosa

Dr. Kozma Ákos részt vett és előadást tartott a „Human Rights – An important factor of the sustainable development of states” című konferencián 2024. február 23-án az üzbegisztáni Taskentben. Az üzbég ombudsman szervezésében, valamint többek között az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) és az ENSZ szakosított szervei társszervezésében megvalósuló nemzetközi konferencia kiemelt témái között szerepelt a digitalizáció, a fogyatékosságügy, az esélyegyenlőség, valamint a nemzeti megelőző mechanizmusok szerepe.


 

Az ombudsman előadásában tájékoztatást adott az alapvető jogok biztosa feladat- és hatásköreinek bővüléséről, különös tekintettel a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak védelme kapcsán végzett tevékenységéről, valamint bemutatta a CRPD végrehajtását segítő, védő és ellenőrző független mechanizmus tevékenységét. 


 

2023. január 1-jétől az ombudsman látja el a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény (CRPD) szerinti független mechanizmus feladatait. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Fogyatékosságügyi Főigazgatóságával egy olyan, erős jogosítványokkal rendelkező szervezeti egység jött létre, amely külön – a CRPD elvárásnak is megfelelő – független mechanizmust jelent a hazai, fogyatékossággal élő személyek jogvédelme érdekében.


 

A konferencia keretében dr. Kozma Ákos kétoldalú megbeszéléseket folytatott többek között Feruza Eshmatova üzbég, Khunan Jargalsaikhan mongol, Mohamed Benalilou marokkói ombudsmannal, valamint Marino Fardellivel, az olasz régió és tartományi ombudsmanok szervezetének elnökével. A bilaterális megbeszélések keretében az ombudsmanok az intézményeik között fennálló kétoldalú munkakapcsolatokról, azok fejlesztéséről és megerősítéséről, valamint együttműködésük jövőbeni lehetőségeiről folytattak eszmecserét.

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.