null Befejeződött az Ipolyparti Fészek Gyermekotthon korszerűsítése

Befejeződött a balassagyarmati Ipolyparti Fészek Gyermekotthon korszerűsítése a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja keretében. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), továbbá az állami erdőgazdaságok - köztük az Ipoly Erdő Zrt. vállaltak szerepet az intézmény felújításában. Az ünnepélyes átadón részt vett dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának képviselői.


 

Dr. Kozma Ákos ombudsman beszédében köszönetet mondott a programban részt vevő intézmények vezetőinek és munkatársaiknak, továbbá reményét fejezte ki, hogy a jó gyakorlatnak tekinthető program keretében még számos gyermekotthon felújítására kerülhet sor a jövőben.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára ismertette, hogy Szombathely és Veszprém térsége, valamint a baranyai régió után most Nógrádban ért el kézzelfogható eredményeket a program. Ez az ötödik olyan alkalom, amikor egy állami erdészeti társaság támogatásával újult meg egy gyermekek elhelyezésére szolgáló intézmény. Az együttműködés jól mutatja, hogy az erdészeti társaságok a közjót szolgálva gazdálkodnak. Számos fontos társadalmi küldetésben vesznek részt, amelyhez erdőkezelési tevékenységük biztosítja a stabil alapot.

Az alapvető jogok biztosa kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok érvényesülését, így többek között rendszeresen látogatásokat tesz hazai gyermekvédelmi intézményekben. A 2021 nyarán a Rum községben található speciális gyermekotthonban tartott ombudsmani látogatás nyomán kiadott jelentés hiányosságokat tárt fel az intézménynek helyt adó épület állapotát illetően. Ezek orvoslására, a jogvédő munkán túli közvetlen segítségnyújtás érdekében az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére 2021-ben elindult a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja dr. Tóth Tamás bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár segítő közreműködésével.

A gyermekotthonok dr. Kozma Ákos által kezdeményezett ombudsmani felújítási programjában eddig több gyermekotthon, köztük a Rumi Különleges Gyermekotthon, a Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon, a Balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bajai és szentlőrinci lakásotthona újult meg.

 

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.