null Munkamegbeszélést tartott az alapvető jogok biztosa és az osztrák ombudsmani testület vezetője

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa 2023. október 30-án Bécsben tett hivatalos látogatást, ahol az osztrák ombudsmani testület vezetőjével, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet (International Ombudsman Institute, IOI) főtitkárával, Gaby Schwarz asszonnyal folytatott munkamegbeszélést többek között a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárásával kapcsolatban.

Korábban magyar állampolgárok azért fordultak Dr. Kozma Ákoshoz, mert kifogásolták, hogy az ausztriai Somfalva önkormányzata a községet a magyar oldalon fekvő Ágfalvával összekötő, az Európai Unió társfinanszírozásában megépült közutat 2023 januárjában először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjármű forgalom elől – ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását –, majd 2023. március 1-től az utat – útépítési munkálatokra hivatkozással – teljesen lezárták.

A somfalvai önkormányzat döntése alapján 2023. július 1-jét követően csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyezték az út használatát további korlátozás bevezetésével azáltal, hogy az útvonal használatának engedélyezését előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik.

Tekintettel arra, hogy a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó alapjog sérelmének veszélyét, Dr. Kozma Ákos 2023 augusztusában küldött levelében tájékoztatást kért Gaby Schwarztól, az osztrák ombudsmani testület vezetőjétől arra vonatkozóan, hogy a Somfalva által már bevezetett és bevezetni tervezett intézkedésekkel kapcsolatban az osztrák ombudsmani hivatal indított-e – mikor és milyen tartalommal – vizsgálatot. Amennyiben pedig nem, akkor a mindkét állam polgárai számára megnyugtató megoldás megtalálása érdekében az alapvető jogok biztosa vizsgálat lefolytatására kérte osztrák kollégáját.

A munkamegbeszélés keretében Gaby Schwarz tájékoztatta Dr. Kozma Ákost a vizsgálat aktuális helyzetéről. A magyar ombudsman a mindkét állam polgárai számára megnyugtató megoldás megtalálásában kérte osztrák kollégája közreműködését.

A mai napon tartott egyeztetés keretében a fentieken túlmenően megállapodás született a magyar és osztrák ombudsmani intézmények közötti együttműködés további erősítéséről. Dr. Kozma Ákos kifejezte továbbá azon szándékát, hogy a magyar ombudsmani intézmény az IOI munkájában a továbbiakban is aktív szerepet kíván vállalni.