null A Fogyatékosságügyi Független Mechanizmus tevékenységével összefüggésben tartott szakmai kerekasztal-beszélgetést az ombudsman

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény (CRPD) szerinti független mechanizmus tevékenységével, valamint a Fogyatékosságügyi Tanácsadó Testület felállításával és működésével összefüggésben tartott szakmai kerekasztal-beszélgetést az egyes fogyatékossági csoportokat képviselő országos érdekképviseleti szervezetekkel dr. Kozma Ákos ombudsman az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.




2023. január 1-jétől az emberi jogok védelmére felesküdött, független nemzeti intézmény, az alapvető jogok biztosa látja el a Fogyatékosságügyi Független Mechanizmus feladatait. A magyar ombudsmani hivatal így az erre a területre irányuló eddigi tevékenységén túlmenően immár közvetlenül is segíti, védi és ellenőrzi az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményében (CRPD) rögzített elvek és vállalások megvalósulásának nemzeti végrehajtását.

„Fontosnak tartom, hogy e feladatom teljesítése során – összhangban a CRPD és a Fogyatékosságügyi Független Mechanizmus működését segítő nemzetközi iránymutatások rendelkezéseivel – a fogyatékossággal élő emberek és az őket képviselő szervezetek szakmai meglátásaira és javaslataira is támaszkodjak. Éppen ezért az alapvető jogok biztosáról szóló törvényben meghatározott, új Fogyatékosságügyi Tanácsadó Testület felállítását megelőzően szakmai kerekasztal-beszélgetésre hívom ezen szervezeteket, illetve delegáltjaikat” – hangsúlyozta dr. Kozma Ákos ombudsman.

A szakmai megbeszélésen az Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai – a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketvakok Országos Egyesülete, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, az Autisták Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, az Afázia Egyesület, a Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa, a Magyar Paralimpiai Bizottság, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége, valamint a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége –  delegált képviselői vettek részt.

Nyitóbeszédét követően az alapvető jogok biztosa a többi között tájékoztatást adott a fogyatékosságügyi egyezmény szerinti független mechanizmus működtetésére létrehozott új szervezeti egység, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) Fogyatékosságügyi Főigazgatósága tevékenységéről, illetve a Fogyatékosságügyi Tanácsadó Testület felállításának szempontjairól. Ezt követően az AJBH munkatársai tartottak szakmai előadásokat. 

A találkozó keretében lehetőség nyílt az egyeztetésre, a Fogyatékosságügyi Független Mechanizmus végrehajtásával kapcsolatban a meghívott szervezetek véleményének meghallgatására.