null Magyarországon tartották a türk államok ombudsmanjainak találkozóját

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa meghívására hazánkban tartotta soron következő nemzetközi konferenciáját a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége. Az első magyarországi TÜRKOMB-találkozó keretében a Török Köztársaság, Azerbajdzsán, Üzbegisztán és Kazahsztán ombudsmanjai Beregsurányban személyesen tájékozódtak arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek számára nyújt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Többnapos látogatásuk során a türk delegáció tagjai továbbá Debrecenben informálódtak az AJBH Területi Irodáinak működéséről, valamint egyeztetéseket folytattak többek között dr. Sulyok Tamással, az Alkotmánybíróság elnökével, dr. Sztáray Péterrel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkárával, a rendőrség és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.


 

Az első magyarországi TÜRKOMB-találkozó keretében hazánkba érkezett Şeref Malkoç török vezető ombudsman és Sadettin Kalkan török területi közigazgatásért felelős ombudsman, valamint Sabina Aliyeva azeri, Feruza Eshmatova üzbég ombudsman és Alua Nadirkulova, a kazah ombudsmani intézmény hivatalvezetője.

A türk államok ombudsmanjait tömörítő szövetség delegációja dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kíséretében szakmai megbeszélést folytatott dr. Tóth Tamás bv. altábornaggyal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával, továbbá Farkas József r. dandártábornokkal, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye rendőrfőkapitányával.
A nemzetközi küldöttség látogatást tett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Debreceni Területi Irodájában, valamint a magyar–ukrán határszakasznál – a beregsurányi határátkelőnél, segítőponton és ideiglenes ombudsmani irodában.
Dr. Kozma Ákos tájékoztatást adott a türk ombudsmanok számára az Ukrajnából, a háború elől hazánkba menekülő emberek fogadásának körülményeiről és a segítésük érdekében tett intézkedésekről, a közvetlen jogi és humanitárius támogatásuk érdekében létesített határ menti ombudsmani információs pontok munkájáról és eddigi tapasztalatairól, valamint az AJBH Debreceni Területi Irodájának működéséről.

Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta: „A Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége delegációja most először tesz hivatalos látogatást hazánkban. A magyar ombudsmani intézmény készen áll arra, hogy az általunk az elmúlt években az alapjogvédelem különböző területein szerzett tapasztalatokat, jó gyakorlatokat megosszuk türk kollégáinkkal. Igaz ez úgy az általános ombudsmani jogvédelem kérdéseire, mint az egyes speciális fókuszú alapjogvédelmi területeinkre is, amelyek között kiemelt jelentőséggel bírnak a rendőrségi panaszok, az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos kérdések, a fogyatékosságügy vagy akár a gyermekvédelem alapjogi aspektusai.”

A TÜRKOMB küldöttségének tagjai és dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa emlékfát ültettek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén a szervezet első magyarországi találkozója alkalmából, valamint szakmai látogatást tettek a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.
A többnapos programot a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége budapesti Nemzetközi Konferenciája zárta. 


 

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.