null A magyar–ukrán határszakaszhoz látogatott dr. Kozma Ákos kíséretében az Európa Tanács főtitkárának migrációs és menekültügyi különleges képviselője

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kíséretében a magyar–ukrán határszakaszhoz látogatott Leyla Kayacik, az Európa Tanács főtitkárának migrációs és menekültügyi különleges képviselője 2023. március 22-én. 


 

Leyla Kayacik asszony dr. Kozma Ákos ombudsman, továbbá dr. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, valamint dr. Könnyid Balázs, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) főtitkára és dr. Wildner Domonkos, az AJBH rendészeti főigazgatója kíséretében személyesen tájékozódott egyebek mellett arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet többek között Beregsurányban nyújt az ukrajnai háború elől menekülő emberek számára az ombudsmani hivatal.




A delegáció elsőként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságon tett látogatást, ahol dr. Kánya Zoltán r. ezredes, bűnügyi rendőr-főkapitány helyettes mutatta be az Európa Tanács főtitkárának migrációs és menekültügyi különleges képviselője számára a rendvédelmi szervek magyar–ukrán határszakaszon végzett munkáját. A találkozón részt vett Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviselője, aki a magyar–román határszakaszon zajló munkáról adott tájékoztatást. 

Az ombudsmani küldöttség kora délután a Beregsurány és Астей közötti közúti határátkelőhelyet kereste fel, ahol tájékozódott a határszakaszon tapasztalható aktuális helyzetről, az Ukrajnából Beregsurányon keresztül Magyarországra menekülők fogadásának körülményeiről, a segítésük, így egyebek mellett a gyorsabb határátlépés érdekében tett intézkedésekről, továbbá az ott szolgálatot teljesítő rendvédelmi állomány munkájáról.

Ezt követően Leyla Kayacik asszony a beregsurányi gyűjtőpontra látogatott, ahol megtekintette az AJBH ideiglenes területi irodáját, ahol Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa egyúttal tájékoztatást adott számára az ukrajnai menekültek közvetlen jogi és humanitárius támogatása érdekében létesített határ menti ombudsmani területi irodák és információs pontok munkájáról és eddigi tapasztalatairól.
 

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.