null Ülést tartott a Civil Konzultációs Testület

Az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatainak ellátását segítő Civil Konzultációs Testület (CKT) 2022. szeptember 16-án tartotta ez évi első ülését, amelyen dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is részt vett.


 

Az ülést követően a szabálysértési őrizet és elzárás jogszabályi hátterével és gyakorlatával kapcsolatos problémák témájában szakmai műhelybeszélgetésre került sor.


A tizenöt tagú Civil Konzultációs Testület mandátuma három évre szól, tagjai javaslatot tehetnek az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus éves látogatási tervének tartalmára, a vizsgálati prioritásokra, indítványozhatják egyes fogvatartási helyek meglátogatását.


A kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének – Optional Protocol to the Convention Against Torture (OPCAT) – kihirdetéséről szóló törvény értelmében Magyarországon 2015. január 1-jétől Nemzeti Megelőző Mechanizmusként személyesen vagy munkatársai közreműködésével az alapvető jogok biztosa jár el.

 

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.