ESEMÉNYEK

A lenti események közül a 'Típus' mezőben "jnbh" címkével ellátott események relevánsak.

Vissza

"Táji örökségünk megőrzéséért" kiállítás és műhelybeszélgetés

Kezdete:
2015.12.02. 9:30
Végződik:
2015.12.02. 14:00

 Az Európai Táj Egyezményt az Európa Tanács 2000-ben fogadta el, elismerve azt a fontos szerepet, amit a táj az európai természeti örökség részeként kulturális, ökológiai, környezeti és szociális téren, valamint a gazdasági tevékenységeket segítő erőforrásként jelent, és hozzájárulását az emberek jólétéhez és az európai identitás megerősítéséhez. A táj védelme, kezelése, tervezése nemzeti és európai közös feladat.  

 Az Egyezményt a 2007. évi CXI. törvény tette a magyar jogrendszer részévé, kimondva azt, hogy „a tájak elengedhetetlen összetevői az emberek környezetének, kifejezik közös kulturális és természeti örökségük sokféleségét, és identitásuk alapját képezik.”  

 Az Európa Tanács az Európai Táj Egyezmény megalkotásával arra ösztönözte a tagállamokat, hogy fogalmazzák meg a saját nemzeti tájstratégiájukat, amely nem kizárólag a különleges tájegységek, hanem mellettük valamennyi „köznapi” táj megóvásának szándékát, kezelésük, tervezésük feladatait is tartalmazza. Ennek a Magyarországon most folyó munkának a támogatására Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkárságával közösen, a tájegyezmény végrehajtásáért felelős más intézmények, valamint a tudományos kutatás, gyakorlati alkalmazás, tervezés szakemberei, a szakmai és környezetvédő civil szervezetek képviselői részvételével műhelybeszélgetést szervezett az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában a Nemzeti Tájstratégia kidolgozásáról.

Rendezvény programja: itt olvasható

Hozzászólók írott anyagai: 

Csepregi István

Csorba Péter

Dezsényi Péter

Konkoly-Gyuró Éva

Körmendy Imre

Molnár Zsolt

Radnai Anna

Tóth Péter

Ungvári Gábor

A műhelybeszélgetés adott alkalmat az  Európa Tanács Táj Díja 2014. évi nemzeti pályázatához kapcsolódó „Táji örökségünk megőrzéséért” című vándorkiállítás bemutatására. A műhelybeszélgetésről és a kiállításról készült fényképeket itt tekinthetik meg.

A kiállítás 2015. december 11. - 2016. január 8. között hivatali nyitvatartási időben (08.00-16.30), az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának földszinti Korczak termében látható.

 

 

Típus:
esemény 2015
Dr. Bándi Gyula

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK ÉRDEKEINEK
VÉDELMÉT ELLÁTÓ BIZTOSHELYETTES
Responsive Image