Az alapvető jogok biztosának a védettségi igazolvány alapjogi értékeléséről kialakított állásfoglalása és a jogi szabályozás felülvizsgálatára tett javaslatai

A járványhelyzet az oltásban részesültek számának emelkedésével kedvezőbbé vált és lehetőség nyílt a korlátozó intézkedések részleges enyhítésére. Ennek a folyamatnak egyik elemeként vezette be a Kormány a védettségi igazolványt, amely egyes szolgáltatások igénybe vételére jogosítja fel az oltottakat, illetve a Covid-19 vírus fertőzésen átesett személyeket.
2021. május. 14.

A Kalocsai Gyermekotthon működésével kapcsolatban foglalt állást az ombudsman

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa jelentésében megállapította, hogy a Kalocsai Gyermekotthon szakmai létszáma, a szakképzett dolgozók aránya, a fluktuáció csökkenése tekintetében a korábbi ombudsmani vizsgálathoz képest előrelépés történt. Az intézmény tárgyi feltételei, a tagiskola működése és további kérdések vonatkozásában azonban súlyos, konkrét és rendszerszintű problémák tapasztalhatóak, ezért az ombudsman ajánlásokat fogalmazott meg.
2021. május. 14.

Az alapvető jogok biztosa közleménye a védettségi igazolványok alkalmazásával összefüggésben

Dr. Kozma Ákos ombudsman a Hivatalához érkezett beadványokkal összefüggésben összegezte a védettségi igazolványok alkalmazása során érvényesítendő alkotmányossági követelményeket, és a felmerülő gyakorlati kérdések megoldását célzó javaslatokat fogalmazott meg.
2021. május. 13.

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös közleménye a madarak és fák napja alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a madarak és fák napján arra hívja fel a figyelmet, hogy a madarak és fák jólléte nemcsak a természeti rendszerek működésének egyik központi része, hanem nélkülözhetetlen eleme az ember létének és harmóniájának is. Megőrzésük az Alaptörvény értelmében mindannyiunk felelőssége.
2021. május. 10.

Az alapvető jogok biztosa a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását kéri a járványhelyzet időszakára

Az alapvető jogok biztosa jogalkotást javasol annak érdekében, hogy a járvány időszakában továbbra is hatályban maradjon az ingatlanok végrehajtását felfüggesztő kilakoltatási moratórium.
2021. április. 29.

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös közleménye a Föld napja alkalmából

Az élővilág és a természeti kincseink védelmére, a jövő nemzedékek számára történő megőrzésének közös felelősségére hívja fel a figyelmet a Föld napja alkalmából Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes közös közleményében.
2021. április. 22.

Az egészségügyi okból maszkviselésre képtelen emberek maszkviselés alóli mentesítési lehetőségével összefüggésben foglalt állást az alapvető jogok biztosa

A maszkviselés minél szélesebb körben történő előírásának szükségessége a járványhelyzetre tekintettel alkotmányjogi szinten nem vitatható, annak arányosságát ugyanakkor éppen azok a garanciák teremthetik meg, amelyek az egyes betegcsoportok és a fogyatékossággal élő emberek egyenlő emberi méltósághoz való jogának érvényesülését is szem előtt tartják. Az egyes védelmi intézkedések meghozatalakor az érintett személyek szempontjait azonos tisztelettel és körültekintéssel kell mérlegelni – állapította meg jelentésében dr. Kozma Ákos ombudsman.
2021. április. 14.

A nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

Április 8-án világszerte a roma kultúra értékeit ünnepeljük. Idén azonban – csakúgy, mint tavaly, a járvány kitörése idején – érdemes ezt az alkalmat most kivételesen a roma kultúra kiemelt jelentőségének hangsúlyozása mellett arra is felhasználni, hogy felhívjuk a figyelmet a társadalmi szolidaritás szükségességére, elsősorban arra, hogy ezekben a nehéz időkben különösen fontos az egymásra való odafigyelés, a sérülékeny társadalmi csoportok – köztük a roma közösségek – hatékony gyakorlati támogatása.
2021. április. 08.

Az alapvető jogok biztosának üzenete az autizmus világnapjára

Az elmúlt év mindenkit nagy próba elé állított, a rendkívüli vált szinte mindennapivá. Ezekben az időkben sem szabad azonban megfeledkezni azokról az emberekről, akik autizmussal élnek, azokról a családokról, akik autista gyermeket nevelnek. Az ismeretlentől ugyan általában tartunk, de egy új perspektívának, így az autista emberek nézőpontjának megismerése minket is gazdagít. Számukra pedig ez a kevés nagyon sokat jelent.
2021. április. 02.

A Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékos Személyek Otthonának működésével kapcsolatban foglalt állást az ombudsman

A Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény Fogyatékos Személyek Otthonában az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek ellátási körülményei aggályosak – állapította meg a többi között jelentésében az alapvető jogok biztosa. Dr. Kozma Ákos egyebek mellett a szaktárca intézkedését kérte a feltárt konkrét problémák, illetve a rendszerszinten tapasztalt hiányosságok orvoslása érdekében.
2021. március. 22.

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös közleménye a víz világnapja alkalmából

A vízkészlet mint természeti kincs és erőforrás védelme mindannyiunk kötelezettsége – hívja fel a figyelmet a víz világnapja alkalmából Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes közös közleményében. Az állam tulajdonosként és bizalmi vagyonkezelőként a jogi szabályozáson keresztül értéket közvetít, amely formálja a vízhasználat- és védelem lehetőségeit, és ezzel jelentős hatással bír a jelen és a jövő generációk életkörülményeire.
2021. március. 22.

Az alapvető jogok biztosának üzenete nőnap alkalmából

A nők egyenjogúsága, emberi méltóságuk tisztelete, a rájuk, különleges helyzetükre való folyamatos odafigyelés nem ünnepi ajándék, hanem mindennapi feladat. A nők jogai túlmutatnak egy kódex zárt rendszerén: a társadalom ereje, a szolidaritás mértéke attól függ, hogy a közösségeink miként gondolnak azokra az emberi jogokra, amelyek kifejezetten a nőket illetik meg. Mindez jelenleg, a koronavírus-világjárvány okozta kihívások idején különösen fontos, a felmerülő nőjogi kérdésekre leginkább az egyetemes emberi értékek alapján lehet jó válaszokat adni – emlékeztet a nőnap alkalmából dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.
2021. március. 08.