Vissza

A Bundestag küldöttsége a nemzetiségi biztoshelyettesnél

Kezdete:
2015.09.15. 16:00
Végződik:
2015.09.15. 17:00

Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelméért felelős biztoshelyettes szeptember 15-én hivatalában fogadta a Bundestag küldöttségét.

A Német Szövetségi Köztársaság parlamentje alsóházának képviselői hazánk általános emberi jogi helyzetének megismerése érdekében érkeztek Magyarországra. Útjuk egyik kiemelt eseménye volt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tett látogatás, amely során a hazai német nemzetiséget érintő több kérdésről is egyeztettek az ombudsmanhelyettessel. Egyebek mellett szóba került a német nemzetiség társadalmi és politikai helyzete, a közösség kulturális autonómiájának infrastrukturális adottságai, intézményi háttere, a nyelvi jogok érvényesítésének lehetőségei és a politikai részvétel csatornái.

Kiemelt téma volt a szószólói rendszer kialakítása és működése. Az új tisztség sajátosságait – így a jogszabályi hátteret, a választás folyamatát, a szószólók parlamenti jogosultságait és eljárási korlátaikat – is megismerhette a küldöttség, valamint tájékoztatást kaptak a nemzetiségi biztoshelyettes és a szószólók testületi szerveként működő Nemzetiségi Bizottság együttműködéséről.

A biztoshelyettes beszámolt a folyamatban lévő vizsgálatok német közösséget érintő vonatkozásairól és az országos német önkormányzattal, valamint a német szószólóval fenntartott jó szakmai kapcsolatokról. A magyarországi németek aktuális helyzete mellett fontos szerepet kapott a hazai nemzetiségi jogvédelmi rendszer jelenlegi működése is. Ennek keretében a delegáció részletes tájékoztatást kért és kapott az ombudsmani rendszer 2012-es átalakítását követő változásokról, a biztoshelyettesi pozíció feladat- és hatásköréről, valamint a rendelkezésre álló ombudsman-típusú érdekérvényesítési lehetőségekről. 

 

Típus:
esemény 2015