Vissza

Ombudsmani Esték rendezvénysorozat 7. alkalom

Kezdete:
2016.04.20. 17:00
Végződik:
2016.04.20. 20:00

Tisztelt Érdeklődők!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket az Ombudsmani Esték előadássorozat hetedik rendezvényére, amelyre az Alaptörvény elfogadása ötéves jubileumának alkalmából kerül sor.

Dr. Székely László ombudsman úr felkérésére az alkotmány és az alkotmányosság kérdéseiről dr. Kukorelli István tanszékvezető egyetemi tanárral, korábbi alkotmánybíróval dr. Lápossy Attila főosztályvezető-helyettes beszélget.

Időpont: 2016. április 20. (szerda) 17.00

Helyszín: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (1051 Bp., Nádor u. 22.) Korczak terem

 

„Alaptörvény, ünneplőben?” – Beszélgetés Kukorelli István alkotmányjogásszal

„A közösség egyetemes demokráciája az az alapvető modern követelmény, hogy minden felnőtt ember igenis illetékes, jogosult és köteles a közösségi élet legfontosabb ügyeiben véleménnyel bírni és véleményt nyilvánítani.” (Bibó István)

Éppen öt esztendeje, 2011. április 25-én fogadták el Magyarország Alaptörvényét, amely 2012. január 1-jétől határozza meg hazánk közjogi intézményeinek működését, polgárainak alapvető jogait. Alkotmányjogi nézőpontból ez az ötéves távlat nem elég hosszú a számvetésre, azonban jó alkalmat kínál egy beszélgetéshez. Érdemes arról szólni, hogy miképp zajlott öt éve az alkotmányozás folyamata, milyen várakozások és viták között született az Alaptörvény, milyen ellentmondások övezték, övezik ma is. Vagy éppen arról, hogy hogyan tekinthetünk a vitatott státusú, megsemmisített Átmeneti Rendelkezésekre, illetve a végrehajtott számos, jelentős módosításra, a permanens alkotmányozásra. Nem utolsósorban arról is fontos beszélni, hogy mitől, hogyan lehet tiszteletre méltó egy alkotmány, hogyan kaphat szerepet az oktatásban, a polgárok mindennapjaiban. 

Részvételi szándékát kérjük, jelezze 2016. április 19-ig az ombudsmaniestek@ajbh.hu e-mail címen.

 

Típus:
esemény 2016