Újabb állomásához érkezett az ombudsmani gyermekotthon felújítási program

Befejeződött a Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon korszerűsítésének a 2. üteme a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja keretében.
2023. March. 30.

A magyar–ukrán határszakaszhoz látogatott dr. Kozma Ákos kíséretében az Európa Tanács főtitkárának migrációs és menekültügyi különleges képviselője

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kíséretében a magyar–ukrán határszakaszhoz látogatott Leyla Kayacik, az Európa Tanács főtitkárának migrációs és menekültügyi különleges képviselője 2023. március 22-én.
2023. March. 22.

Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz – Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben

Az elmúlt hetekben korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg társadalmunkat. Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek.
2023. February. 27.

Nemzetközi konferencián tartott előadást az alapvető jogok biztosa

Dr. Kozma Ákos részt vett és előadást tartott az „Interaction in the field of reliable protection of human rights and freedoms” című konferencián 2023. február 23-án Üzbegisztánban. Az üzbég ombudsman szervezésében, valamint az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) és az ENSZ szakosított szervei társszervezésében megvalósuló nemzetközi konferencia kiemelt témái között szerepelt a fogyatékosságügy, a gyermekvédelem és a nemzeti megelőző mechanizmusok szerepe.
2023. February. 23.

Folytatódik a Veszprém-Gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon felújítása

2023-ban is folytatódik a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja. Dr. Kozma Ákos ombudsman 2023. február 21-én ismét ellátogatott a gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthonba, hogy a korszerűsítések következő üteméről tájékozódjon. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. összefogásában a befogadó gyermekotthon teljes körű belső felújítása valósulhat meg.
2023. February. 21.

Húszéves az OPCAT és tizenöt éves az SPT - ENSZ konferencia Genfben

A kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének – az Optional Protocol to the Convention Against Torture (OPCAT) kihirdetésének 20. évfordulója, valamint a Kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megelőzési albizottság - Subcommittee on Prevention of Torture (SPT) - megalakulásának 15. évfordulója alkalmából rendezett konferencián vett részt Genfben dr. Kozma Ákos 2023. február 9-én.
2023. February. 09.