Back

Elektronikai eszközeink környezeti és szociális hatásai, azok mérséklésének

Starts:
Nov 6, 2018 10:00 AM
Ends:
Nov 6, 2018 3:00 PM

Elektronikai eszközeink környezeti és szociális hatásai, azok mérséklésének lehetőségei - konferencia

 

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület 2018. november 6-án konferenciát rendezett az ombudsmani hivatalban „Elektronikai eszközeink környezeti és szociális hatásai, azok mérséklésének lehetőségei” címmel.

Az előadók bemutatták, hogy a mobiltelefonok, számítógépek, szórakoztató elektronikai és hasonló készülékek előállítása, kereskedelme, használata, a műszakilag indokoltnál gyakoribb – a szándékoltan gyenge minőség, a körülményes javíthatóság, illetve reklámok ösztönözte – cseréje, valamint a feleslegessé vált eszközök újrahasznosításának alacsony mértéke, s az ebből származó hulladékkezelési problémák világszerte, de főként a harmadik világban súlyos környezetszennyezést, természetrombolást, emellett szociális és egészségi problémákat okoznak.

Az egyre nagyobb tömegben felhasznált nemes- és ritkaföldfémek bányászata értékes élőhelyeket pusztít el, védett állatok állományait tizedeli, és a fejlődő országok alacsony szintű vagy nem is létező munkavédelmi kultúrája miatt súlyos egészségkárosodást okoz, ide értve a veszélyes körülmények között végzett gyermekmunkát is. A veszélyes anyagokat is tartalmazó hulladékok ellenőrizetlen körülmények között nagyrészt szintén a harmadik világba kerülnek, súlyos környezeti terhelést és egészségkockázatot idézve elő. Jobb minőségű, tartósabb termékek mértékletes használata, az értékes alapanyagok gyártásba való visszaforgatása ezeket a negatív hatásokat jelentősen mérsékelhetik, ehhez azonban a tervezéstől a hulladékfeldolgozásig e készülékek életciklusának minden részét a környezeti fenntarthatóság szellemében újra kellene gondolni. A konferencia előadói rámutattak arra is, hogy ehhez a gazdasági érdekeltségi rendszer újragondolására és újraszabályozására van szükség, amit a tudatos vásárlók és polgárok választása, illetve nyomásgyakorlása tehet lehetővé.

 

 

 

Type:
esemény 2018