Back

A Balaton jogi meghatározásának új lehetőségei

Starts:
Apr 24, 2018 2:00 PM
Ends:
Apr 24, 2018 5:00 PM

A Balaton jogi meghatározásának új lehetőségei

 

2018. április 24-én a Jövő Nemzedékek Szószólója a Magyar Tudományos Akadémia Közjogi Albizottságával együttműködésben  „A Balaton jogi meghatározásának új lehetőségei az új-zélandi Whanganui folyó jogalanyisága tükrében” címmel szakmai műhelybeszélgetést rendezett az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában A műhelybeszélgetés célja volt új utak és új  eszközök keresése volt az ökológiai rendszerek működését tiszteletben tartó természeti erőforrás-hasznosítás érdekében. Ehhez valós modellként szolgálhatna az a 2017-ben elfogadott új-zélandi törvény, amely jogalanyisággal ruházta fel a Whanganui folyót. Magyarországon az új-zélandi mintát követve civil kezdeményezésre merült fel a Balaton jogalannyá minősítésének lehetősége.

A jogalanyiság kérdését több szempontból is körbejáró műhelybeszélgetésen számba vették azokat az elméleti kérdéseket, amelyek tisztázása nélkülözhetetlen a Balaton jogalanyisága koncepció gyakorlati megvalósíthatóságának átgondolásához.

A műhelybeszélgetés alapját képező anyagok (az új-zélandi törvény, a Balaton jogalanyiságát célzó kezdeményezés, az új-zélandi törvényt a magyar jog szemszögéből elemző tanulmány) az alábbi linkeken találhatók:

 

http://www.legislation.govt.nz/act/public/2017/0007/latest/whole.html

http://www.hirbalaton.hu/balatoni-kor-onallo-jogalanyi-statuszt-a-balatonnak/

http://xn--vdegylet-b1a.hu/balaton/

Type:
esemény 2018