Back

Munkalátogatás Veszprém megyében

Starts:
Nov 21, 2017
Ends:
Nov 22, 2017

Az alapvető jogok biztosának és két helyettesének munkalátogatása Veszprém megyében

 

Hivatali munkája mellett évente hagyományosan két megyében tájékozódik sokrétű munkalátogatáson az alapvető jogok biztosa. Székely László ombudsman, valamint Szalayné Sándor Erzsébet a nemzetiségek és Bándi Gyula a jövő nemzedékek biztoshelyettese 2017. november 21-22-én munkatársaival Veszprém megyében járt.  A megyelátogatásokat – ugyancsak a tradíciót követve – a biztos összeköti panaszfelvételi lehetőséggel, amikor a helyi polgárok személyesen adhatják elő a hatóságokkal, közszolgáltatókkal kapcsolatos kifogásaikat. A látogatást megelőzően és közben tapasztaltakból a biztos arra a következtetésre jutott, hogy Veszprém nem tartozik a sokat panaszkodó megyék közé.

 

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei a látogatás nyitányaként a megye jegyzőinek mutatták be feladatukat, hatáskörüket, a jogvédelmi és az igazgatási munka találkozásának felületeit. Kiemelték, hogy ezek a tevékenységek az egymástól elkülönült szakterületeken is polgárok érdekeinek szolgálatában állnak.

 

 

Székely László és szakjogász munkatársai a veszprémi  Csolnoky Ferenc Kórházban tájékozódtak a kórház Pszichiátriai Gondozójában folyó, szakmai körökben Veszprémi Modellnek nevezett közösségi pszichiátriai ellátási módszerről, és arról is, milyen körülmények között folyik ez munka. A kórház vezetőitől a biztos egyebek között azt az információt kapta, hogy pályázat útján nyertek fedezetet  a gondozóház  épületének felújítására, valamint a kórházban pszichiátriai aktív osztályának kialakítására. A fekvőbetegeket eddig Sümegen fogadták, a beruházással bővül, szegmentáltabbá válik a térség pszichiátriai ellátása. Ugyanakkor beszámoltak a Kórház nehézségeiről, az orvoshiányról is  a neurológián, a szülészet-nőgyógyászaton, a reumatológián, a sürgősségi orvostanon, valamint a baleseti sebészeten.  A kórház vezetői kiemelték a háziorvosi alapellátás és a járóbeteg szakellátás problémáit, azt, hogy az  ezeken a területeken tapasztalható hiányosságok kompenzálása  leköti a kórház jelentősebb kapacitásait .  A gyermekjogok érvényesülését kiemelten figyelemmel kísérő biztosnak beszámoltak arról is, hogy növekszik az elhanyagolás okán autisztikus tüneteket produkáló gyermekek száma, és arról, hogy lesújtóak a tapasztalatok  azokról a hatásokról, amelyek az elektronikus eszközök egyre korábbi életkorban történő használata miatt érik a fiatalokat.

 

A Veszprém Megyei munkalátogatásom során az alapvető jogok biztosa felkereste a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet is. Tájékoztatást kért az intézet parancsnokától a fogvatartottak és az állomány elhelyezési körülményeiről, problémáiról, helyzetéről. Körletet, sétáló udvart, orvosi rendelőt, zárkákat tekintett meg, és fogvatartottakkal és beszélt. Egyebek között azt állapította meg, hogy az Intézet  telítettsége a látogatás napján 107 %-os volt, ami még kezelhető fogvatartotti létszámot jelent. A biztos a fogvatartottak elhelyezéséről, a személyi állomány körülményeiről azt állapította meg, hogy az épület egészséges, európai színvonalú és infrastruktúrájú, ami nem mindig volt így. Az intézet 2003. május 24-ig Veszprém történelmi városközpontjában működött. Közismert elnevezése „Várbörtön” (vártömlöc) volt, amelyet egy 1997. évi ombudsmani helyszíni vizsgálat tapasztalatainak hatására zártak be és kezdtek hozzá a jelenleg működő intézet felépítéséhez. A hajdani börtönépület jelenleg a Veszprémi Törvényszék kezelésében van, dohos, kevés benne a levegő, nyirkos hideg járja át, igen hiányosak a higiéniai feltételek – ezt látva el lehetett képzelni, hogy a fogvatartottak korábban milyen emberetlen körülmények között töltötték büntetésüket.

 

Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes Veszprém megyében ellátogatott a hazai német közösség által létrehozott és fenntartott Iglauer Parkba, amely turisztikai értéke mellett kiemelten fontos a német közösség kulturális élete szempontjából is. A városlődi intézményben megbeszéléseket folytatott a Veszprém megyei német nemzetiségi közösség választott tisztségviselőivel, oktatási és kulturális intézményeinek vezetőivel és a civil szervezetek képviselőivel is.

Ugyanezen a napon találkozott a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnökével és önkénteseivel a közösség bázisán, Nagyvázsonyban, ahol az Uruguaytól Vietnamig szinte a világ minden országából érkező  nemzetközi önkéntesek nap mint nap hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok életének és lehetőségeinek kibontakoztatásáért dolgoznak a zene, művészet, nyelvtanítás és folyamatos figyelő jelenlét segítségével. A nemzetközi önkéntes program keretében arra is lehetőség nyílik, hogy többek között roma fiatalok is eljussanak más országokba és földrészekre önkéntes tevékenységet folytatva.

 

 

A biztoshelyettes a veszprémi megyeházán egyeztetéseket folytatott a Veszprém Megyei Jogú Város nemzetiségi önkormányzatainak és a területi nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel. A beszélgetés során elsősorban a helyi és a települési nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködés eredményeiről és problémáiról, a feladatalapú támogatás kérdéseiről, a nemzetiségi nevelés-oktatásról és a közelgő országgyűlési választásokról esett szó. Programja utolsó állomásaként a biztoshelyettes a Pokoli Toronyként elhíresült, korábban munkásszállóként működő speciális szegregátumba látogatott el, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vertikális közösségi rehabilitációs projektjének eredményeiről és kihívásairól egyeztetett a program vezetőinél, majd bekapcsolódott egy zenés játszóházi programba, ahol a gyermekek a nagyvázsonyi nemzetközi önkéntesek segítségével zenélni és énekelni tanultak a házban működő Tanodában.

 

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója szakmai programja során a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságon egyeztetett a természetvédelem gyakorlati érvényesítésének kihívásairól illetve tapasztalatairól. A Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tevékenysége biztosítja, hogy a Balaton térsége és a Balaton-felvidék, az országosan kiemelkedő jelentőségű turisztikai célpont ökológiai szolgáltatásait megőrizhessük a jövő nemzedékek számára is. A szószóló ezért fontosnak tartaná, hogy a Nemzeti Park Igazgatóság központi költségvetési forrásait megfelelően, hosszú távra garantálják.

 

Tihanyban, az MTA Ökológiai Kutatóközpont részeként működő Balatoni Limnológiai Intézetben  a tó vízminőségével és ökológiájával kapcsolatos alapkutatások mellett Bándi Gyula tájékozódott a nemzet közös örökségét jelentő Balaton biológiai sokféleségét veszélyeztető inváziós fajok terjedéséről is. Az alapkutatások állami támogatását is igen fontosnak tartaná a szószóló. Bándi Gyula a munkalátogatáson a Veszprém Megyei Kormányhivatal képviselőivel a kolontári vörösiszap-tározó rekultivációjáról, a katasztrófát követő hatósági intézkedésekről is konzultált. A bányakapitányság vezetőjével, a MAL Zrt. munkatársaival valamint Kolontár polgármesterével ellátogatott a 2010 októberi gátszakadás helyszínére, megtekintette a tározókat és az áldozatok emlékművét is. A látogatás során kapott információk alapján a szószóló a vörösiszap tározók jelenlegi helyzetét megnyugtatónak találta.

 

 

Balatonfüreden a szószóló több település polgármesterével és civil szervezeti vezetőjével találkozott, akik tájékoztatták a Balaton-felvidék kultúrtájának az UNESCO Világörökségi helyszínné való nyilvánításáért tett lépésekről. A 33 településre kiterjedő terület jelenleg Világörökségi Várományosi státusszal bír.

A munkalátogatáson készült további fotók itt tekinthetők meg.

 

Type:
esemény 2017