<- tartalomhoz  OBH   elore ->

5.
Ajánlások az Országgyűlésnek

Az Obtv. 26. § (1) bekezdésében foglaltak szerint az országgyűlési biztos éves parlamenti beszámolójában az Országgyűlés elé terjeszti azokat a kirívóan súlyos, illetve az állampolgárok nagyobb csoportját érintő alkotmányos jogokkal összefüggő visszásságokat, amelyeket vizsgálatai során feltárt. A 2000. év tapasztalatai alapján ajánlásaim a következők:

Törvényalkotásra és törvénymódosításra vonatkozó ajánlások

A) A korábbi beszámolókban előterjesztett, de nem teljesült, megismételt ajánlások

1. A tisztességes eljáráshoz fűződő garanciák hatékony biztosítása, az összeférhetetlenség megszüntetése és a jogbiztonság követelménye érvényesülése érdekében ismét javaslom a rendőrségi fogdában fogvatartott személy rendkívüli halála, valamint a rendőr lőfegyverhasználata kivizsgálásának kizárólagos ügyészi hatáskörbe utalását.

2. A kártérítéshez való joggal, valamint a jogállamiság és az abból fakadó jogbiztonság követelményével összefüggésben – a 2003. január 1-jén hatályba lépő büntetőeljárásról szóló törvény módosításával – továbbra is kezdeményezem annak az ártatlanul fogvatartott vagy elítélt személy kártalanításának a lehetővé tételét, aki az alapügyben nem fellebbezett előzetes letartóztatásának elrendelése, illetve az ügyet jogerősen befejező ítélet ellen.

3. A nemzetközi jogi kötelezettségek és a belső jog összhangja, a jogbiztonság követelménye, továbbá a tulajdonhoz és az örökléshez való jogok biztosítása érdekében sürgetem, hogy az Országgyűlés teljesítse az 1947. évi XVIII. törvényben kihirdetett párizsi békeszerződés 29. cikkely 3. pontja, valamint 32. cikkely 2. pontja, továbbá az 1946. évi XV. törvénnyel becikkelyezett magyar–csehszlovák lakosságcsere-egyezmény, és az 1964. február 3-án aláírt magyar–csehszlovák vagyonjogi egyezmény rendelkezéseire figyelemmel a nemzetközi szerződésekkel okozott károk kárpótlásáról szóló törvény megalkotására irányuló kötelezettségét.

4. A diszkrimináció tilalma, továbbá a jogállamiság és annak lényeges elemét képező jogbiztonság követelményének fokozott biztosítása érdekében ismét javaslom a büntetések és intézkedések végrehajtásáról szóló törvényerejű rendelet módosítását úgy, hogy a rendőrségi fogdában, a katonai fogdában és a bv. intézetben elhelyezett előzetes letartóztatottra vonatkozó – jelenleg eltérő – fogvatartási szabályok egységesek legyenek.

5. Továbbra is kezdeményezem a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény módosítását úgy, hogy az az eddiginél hatékonyabban biztosítsa az érintettek járandósággal, előmeneteli rendszerrel, pótlékkal, túlszolgálat ellentételezésével, távolléti díjjal összefüggő emberi jogainak érvényesülését, továbbá pontosan szabályozza a fegyelmi eljárás alatt álló szolgálati viszonyának megszüntetését, hozza létre a fegyelmi, a kártérítési, a büntetőjogi, a munkajogi problémával foglalkozó jogsegélyszolgálat feltételeit és teremtse meg az egységes humánpolitika alapjait.

B) A 2000. év és a korábbi évek vizsgálati tapasztalatai alapján kialakított ajánlás

Kezdeményezem a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény olyan tartalmú módosítását, amely a nevelőszülői, a hivatásos nevelőszülői és a helyettes szülői jogviszonyt a gyermeki jogok, a diszkrimináció tilalma és a jogegyenlőség, továbbá a jogállamiság és annak lényeges elemét képező jogbiztonság követelményének megfelelően rendezi, valamint alkalmas a gyermektartásdíj megállapításának megelőlegezésére olyan esetben, amikor a díj fizetésére kötelezett ismeretlen helyen tartózkodik.

Egyéb jogalkotásra és jogszabály-módosításra vonatkozó ajánlások

A) Az előző évek beszámolóiban előterjesztett, eddig nem teljesült, megismételt ajánlás

A gyermekeket megillető fokozott gondoskodás maradéktalan biztosítása érdekében újra sürgetem a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló rendelet szakmailétszám-irányszámait, valamint -létszám-normáit megállapító mellékletének módosítását. Sürgetem továbbá, hogy az intézményi átalakulásra nyitva álló átmeneti időszakban is legyen kötelező a gyermekotthonokban a pszichológusi és a gyógypedagógusi szolgálat.

B) A 2000. év és a korábbi évek vizsgálati tapasztalatai alapján kialakított ajánlások

1. Az egészséges környezethez, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog, továbbá a jogbiztonság követelménye biztosítása érdekében – a vezeték nélküli távközlési építmények által kibocsátott elektromágneses sugárzás egészségügyi határértékeinek egészségügyi miniszteri rendeletben való meghatározásához hasonlóan – javaslom az egyéb létesítmények, illetve készülékek által kibocsátott elektromágneses sugárzás egészségügyi határértékeinek miniszteri rendeletben való mielőbbi szabályozását.

2. A személyi szabadságában korlátozott, rendőrségi fogdában elhelyezett személyt is megillető élethez, valamint a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog, továbbá a jogbiztonság követelményének érvényesítése érdekében indítványozom a Rendőrség Fogdaszolgálati Szabályzatának miniszteri rendeletben történő kiadását.

Az Országgyűlés vizsgálatát igénylő esetek

A) A korábbi évek vizsgálati tapasztalatai alapján előterjesztett, eddig nem teljesült,

megismételt ajánlások

1. Továbbra is kérem a gyermekvédelmi intézményrendszerhez tartozó, a speciális ellátást igénylő gyermekek gondozását biztosító otthonok létrehozása lehetőségének mielőbbi megvizsgálását.

2. Ismételten kezdeményezem, hogy az Országgyűlés még az új büntetés-végrehajtási törvény megalkotását és hatálybalépését megelőzően vizsgálja meg az egészségügyről szóló törvény hatálya alá tartozó (beteg) fogvatartott személy alkotmányos jogaival összefüggő sérelmek felszámolásának lehetőségét.

3. Kérem, hogy a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog sérelme közvetlen veszélyének megszüntetése, valamint a diszkrimináció tilalma követelményének fokozott biztosítása érdekében az Országgyűlés vizsgálja meg és fontolja meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról (ÁNTSZ) szóló törvény mielőbbi módosítását úgy, hogy az ÁNTSZ a Határőrség külföldi polgári személyek elhelyezésére szolgáló létesítményeiben hatósági jogkört gyakoroljon, továbbá azt, hogy törvény – esetleg törvényi felhatalmazás alapján alacsonyabb szintű norma – rendezze az ÁNTSZ és a határőrség, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a polgári védelem állami szervei, a hivatásos tűzoltóság, valamint a büntetés-végrehajtási testület közegészségügyi szolgálatai együttműködésének formáit.

B) A 2000. év és a korábbi évek vizsgálati tapasztalatai alapján kialakított ajánlás

Kérem, hogy a diszkrimináció tilalma, továbbá a munkához, a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához való jog érvényesülése érdekében az Országgyűlés vizsgálja felül és annak eredményétől függően törölje a létszámcsökkentéssel kapcsolatos végkielégítés kifizetése költségvetési támogatására a közmédiumoknak (a Magyar Rádió Rt. és a Magyar Televízió Rt.) tett megállapodási ajánlatnak azt a részét, amely az öt évre szóló újrafoglalkoztatási tilalmat írja elő.

Budapest, 2001. március 7.

Gönczöl Katalin
az állampolgári jogok
országgyűlési biztosa

<- tartalomhoz  OBH   tovább ->