AJBH - Nemzeti Megelőző Mechanizmus

Civil Konzultációs Testület

Az alapvető jogok biztosa 2015. január 1-től a 2011. évi CXLIII. törvénnyel kihirdetett, a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni ENSZ egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének (OPCAT) 3. cikke szerinti nemzeti megelőző mechanizmus (a továbbiakban: NMM) feladatait is ellátja.

Az alapvető jogok biztosa 2014. november 19-én, a Magyarországon nyilvántartásba vett és működő szervezetek szabadságuktól megfosztott személyekkel való bánásmód területén szerzett kiemelkedő gyakorlati és/vagy magas szintű elméleti ismereteinek hasznosítása céljából - három év időtartamra - Civil Konzultációs Testületet (a továbbiakban: CKT) hozott létre. A négy meghívott és négy pályázat útján kiválasztott tagszervezetből álló testület, javaslataival és észrevételeivel segítette az NMM feladatainak teljesítését. 

Az alapvető jogok biztosa a testület megbízatási idejének leteltét követően, a CKT-t három év időtartamra, ismét felállította. 

A második CKT alapvető jogok biztosa által meghívott tagjai a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Ügyvédi Kamara.

A testület nyilvános pályázat útján kiválasztott tagjai a Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Validity Alapítvány.

Az új CKT 2018. május 16-án, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tartotta első ülését.