Vissza

Könyvbemutató: A Válság vesztesei, valamint a büntetés-végrehajtási projekt

Kezdete:
2013.02.28. 10:30
Végződik:
2013.02.28. 11:30

 

MEGHÍVÓ

az alapvető jogok biztosa projekt-kiadványainak bemutatójára

 

Hajléktalanság. A közterületi lét kriminalizálása. „Bűnös szegénység – bűnös másság”. Bűnbakképzés. Előítéletekből, gyűlöletből táplálkozó bűncselekmények. Uzsora. A környezetvédelem, mint a válság vesztese. A gazdasági válság megjelenése a közszolgáltatásban. Az egészségügyi dolgozók helyzete a válságban. A nyugdíjrendszer, a rokkantsági ellátórendszer változása. A válság és az energiapolitikai kilátások. A végrehajtási eljárások és a magánszemélyek csődvédelmének problémái. A válságfolyamatok megjelenése Szentgotthárdon és térségében – a nemzetiségi kérdésektől a környezeti hatásokig.

 

Tények az alapvető jogok biztosa kiemelt projektjét összegző kiadványból, amelyet

 

Prof. Dr. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa

2013. február 28-án (csütörtökön) 10 óra 30 perces kezdettel mutat be.

 

Helyszín: az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának Díszterme (1051 Budapest, Nádor u. 22.).

 

Az ombudsman munkatársaival „A válság vesztesei – a paragrafusok fogságában” címmel  összefüggéseikben és kölcsönhatásukban is vizsgálta azokat az alapjog-sérüléseket és korlátozásokat eredményező  problémákat, amelyek a gazdasági-pénzügyi válságból erednek, és amelyek tünetei a társadalomban is jelentkeznek.  A válságnak a társadalom szinte teljes egésze érintettje és vesztese, és különösen súlyosan érinti az egyébként is hátrányos helyzetű csoportokat. A vizsgálatsorozat felismeréseit, az ombudsman következtetéseit, a „válságkezelés válságával” kapcsolatos ajánlásait, alkotmánybírósági fellépését is összegzi a kiadvány.

 

A rendezvényen az alapvető jogok biztosa bemutatja az „Emberi jogok kint és bent” címmel folytatott projekt eredményeit összefoglaló kiadványt is – benne a büntetés-végrehajtás vizsgálatának felismeréseitől a külföldiek idegenrendészeti és menedékjogi körülményein át a büntetőeljárás alá vont emberek és ügyvédeik alapjogi helyzetének feltárásáig terjedő tematikával.

 

Az ombudsman a bemutatóra meghívta a projektekben vele együttműködő intézmények, szakmai, tudományos és civil szervezetek döntéshozóit, szakembereit is.

 

A két projektkiadvány a helyszínen térítésmentesen áll az érdeklődők rendelkezésre.

 

Kérem, hogy a szervezés hatékonyabbá tétele érdekében tájékoztassanak részvételi szándékukról, szakmai igényeikről a bernat.gyorgy@ajbh.hu címen, vagy a +3630 6031472 telefonon.

 

Üdvözlettel:

 

Bernát György
osztályvezető

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
Sajtóosztály

1051 Budapest, Nádor u. 22.
tel.: (06 1) 475-7145, +3630 6031472, +3630 9702702  fax: (06 1) 269-35453,  
bernat.gyorgy@ajbh.hu

Csatolt dokumentum letöltése

 

 

Típus:
2013 esemény