Vissza

A Visegrádi Négyek ombudsmanjainak találkozója Brnóban

Kezdete:
2017.09.06.
Végződik:
2017.09.08.

A Visegrádi Négyek ombudsmanjainak találkozója Brnóban

Sok éves múltra visszatekintő hagyomány a Visegrádi Négyek Ombudsmanjainak éves találkozója.  A rendezvényt éves rotációban valamely V4 ország ombudsman-intézménye látja vendégül. A brnoi találkozón az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalát dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet és dr. Bándi Gyula biztoshelyettesek, valamint Csikós Tímea szakértő munkatárs képviselték.

Az egyes ombudsmani tevékenységeket érintő aktualitások egyeztetése mellett az éves szakmai tanácskozásokon megvitatnak egy-egy, minden résztvevőt foglalkoztató témát. Idén a fogyatékosságügy állt a megbeszélés középpontjában. A Visegrádi Négyek ombudsmanjai ugyanis a fogyatékosságüggyel kapcsolatosan alapvetően azonos problémákkal, kihívásokkal szembesülnek, hasonló típusú tevékenységet folytatnak, miközben eszközeik és munkájuk keretei  részben eltérnek egymástól.

Mind a négy országban tapasztalható problémákat is felszínre hozott fogyatékossággal élő emberek jogérvényesítési lehetőségeivel, az ombudsmani eszközök és a szerepvállalás kereteivel, a civilek, családtagok és más segítőkkel meglévő kapcsolatokkal, ezek lehetőségeivel, a nehézségekkel, kihívásokkal és a jó gyakorlatokkal kapcsolatos ismeretek megvitatása. Így jött szóba például a segítőkutyák képzésének és alkalmazásának szabályozása. Felmerült a tömegközlekedés és egyéb közösségi szolgáltatások akadálymentességének hiánya. Az ombudsmanok ezen a fórumon is megfogalmazták azt az igényt, hogy a nagy létszámú bentlakásos intézmények helyett lakóotthonokban helyezzék el a bentlakókat. Fontos téma volt, miként lehet lebontani a fogyatékossággal élőkkel szemben tapasztalható erőteljes előítéleteket és ebben milyen szerepet kaphat az oktatás.

A brnói szakmai tanácskozásról a négy ország ombudsmanjai zárónyilatkozatot is kiadtak, amely itt olvasható.

 

Típus:
esemény 2017