Vissza

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei munkalátogatása Heves megyében

Kezdete:
2016.11.30. 7:30
Végződik:
2016.11.30. 17:30

Az alapvető jogok biztosa és helyettesei munkalátogatása Heves megyében

Az ombudsmanok munkamódszerei között hagyományos megyelátogatások sorozata 2016 november 30-án és december 1-jén Heves megyében folytatódott. Székely László alapjogi biztos és Szalayné Sándor Erzsébet, az ombudsman nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese , valamint Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes  a megyei települések jegyzőinek értekezletén előadásban mutatta be az ombudsmani jogvédelem eszköztárát, példákkal is illusztrálva a törvényben előirt feladatok teljesítésének mindennapjait. (Szabó Marcelnek ez volt az utolsó ombudsmanhelyettesi szereplése – december 1-jétől alkotmánybíróként folytatja pályafutását. Előadásában kitért utolsó „zöld” állásfoglalásaira, amelyek talaj védelmének fontosságára, a légszennyezettség riasztó mértékére hívták fel a figyelmet és a Fatestvér program, a minden egyes gyermek születéséről megemlékező faültetés remélt jövőjéről is beszélt.)

Székely László és Szalayné Sándor Erzsébet a másnapi sajtótájékoztatón számolt be részben általános jelleggel a tevékenységéről, részben a hevesi látogatás tapasztalatairól. Az alapvető jogok biztosa például pozitív fejleményként kommentálta, hogy a panasznappal egybekötött vizit októberi  bejelentését követően nem a járási hivatalokban kihelyezett panaszgyűjtő ládákban, hanem az ombudsmani hivatalnak címezve közvetlenül juttatták el  a megyei lakosok a hatóságok tevékenységével kapcsolatos kifogásaikat. Ez annak a jele, hogy az alapvető jogok biztosának hivatala egyre könnyebben, egyszerűbben érhető el.

Heves nem tartozik a leginkább panaszkodó megyék közé, sőt, miközben az ombudsmannak küldött panaszok száma országosan 8240-re emelkedett, a megyéből érkezett beadványok mennyisége négy év alatt megfeleződött és az idén novemberre – a látogatás hírétől ösztönözve sem érte még el a 2015-ös 109-et..

Székely László a sajtótájékoztatón külön kiemelte, milyen jó gyakorlatot folytatnak a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási  Intézetben annak érdekében, hogy az elítéltek a büntetésük letöltése alatt is megtarthassák kapcsolatukat a családjukkal és a szabadulásuk után könnyebben illeszkedjenek vissza a családi környezetükbe. Ezt szolgálja az a meseterápiás módszer, amely a fogvatartottak társadalmi reintegrációját a gyerekeikkel való kapcsolattartás révén segíti. A módszert érdemes lenne bevezetni más hasonló intézetben is – mondta.  

Szalayné Sándor Erzsébetet, a Magyarországon élő nemzetiségiek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettest Tarnabodon és Gyöngyös Duránda nevű városrészében Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és a Szeretetszolgálat munkatársai tájékoztatták a településeken folyó Jelenlét program tapasztalatairól. A program alapja a városi nyomortelepeken, elszegényedett kistelepüléseken végzett, személyes jelenléten alapuló állandó és intenzív szociális munka. A helyi fejlesztések ebből kiindulva, lépésről-lépésre egyre több szolgáltatást kapcsolnak be a telep vérkeringésébe és egyre szélesebb körben vonják be a telep környezetében lévő intézményeket, valamint a többségi társadalmat.

A biztoshelyettes a tarnabodi Máltai Óvoda és Általános Iskolában az intézménybe járó gyerekekkel és szüleikkel is találkozott. Tarnabodon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Magyarországon egyedülálló elektronikai bontóüzemének munkájába is betekintést nyerhetett, valamint ellátogatott a helyi Biztos Kezdet Gyermekházba.

A biztoshelyettes hivatalában kereste fel  Hiesz Györgyöt, Gyöngyös polgármesterét, akivel a városban élő roma közösség helyzetéről, valamint a lakhatási, foglalkoztatási és egészségügyi helyzet javításának lehetőségeiről tárgyalt.

Szalayné Sándor Erzsébet Egerben szakmai fórumot tartott a településen működő nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel a görög, lengyel, német és ruszin közösségek helyzetéről, az elmúlt években elért eredményekről és a problémákról. Ezekről és megoldások lehetőségeiről a város alpolgármesterével, Martonné Adler Ildikóval külön egyeztetést is folytatott.

Az eseményen készült fotók itt megtekinthetők.