Vissza

OPCAT - Dialógus

Kezdete:
2014.12.02. 10:00
Végződik:
2014.12.02. 13:00

Dialógus az OPCAT nemzeti megelőző mechanizmus és az OPCAT hatálya alá tartozó hatóságok, intézmények között

 

Az alapvető jogok biztosa, Dr. Székely László 2014. december 2-ára, az OPCAT nemzeti megelőző mechanizmus  feladatainak ismertetésére meghívta az OPCAT hatálya alá tartozó fogvatartási helyek vezetőit és képviselőit.

A találkozó során a biztos kiemelte, hogy az ombudsman illetve a hatóságok, az egyházak valamint az alapítványok közötti partnerség a kínzás és egyéb rossz bánásmód megelőzésének legfőbb pillére. Dr. Haraszti Katalin, az OPCAT Iroda főosztályvezető-helyettese ismertette a nemzeti megelőző mechanizmus, valamint az ENSZ Kínzás Megelőzési Albizottsága látogatásainak jogi hátterét. Kiemelte, hogy a fogvatartási helyek üzemeltetőinek az OPCAT értelmében milyen kötelezettségeik vannak. Dr. Fliegauf Gergely az OPCAT Iroda főosztályvezetője ismertette a nemzeti megelőző mechanizmus 2015. január 1-jei indulása érdekében a Hivatal által eddig végrehajtott feladatokat, valamint beszámolt a látogatásokon alkalmazott vizsgálati módszertanról. Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a kínzás megelőzése nem nyomásgyakorlás a szervezetek felé, hanem a megvalósítható célok együttes kialakítása, ugyanakkor kiemelte, hogy a fogvatartási helyeken jelenlévő kínzás és rossz bánásmód minden esetben joghézag következménye, vagy a hatályos jogszabályok érvényesülésének hiánya.

A találkozón a hatóságok, az alapítványok és az egyházak képviselői is felszólaltak, javaslatokat tettek, valamint jelezték az ombudsmannak a teljes körű együttműködési szándékukat.

Típus:
esemény 2014