Vissza

A szabadkereskedelmi egyezmény és a GMO - kerekasztal beszélgetés

Kezdete:
2015.01.19. 10:30
Végződik:
2015.01.19. 13:30

 

A szabadkereskedelmi egyezmény és a GMO - kerekasztal beszélgetés

 

Az Alapvető Jogok Biztosának Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Helyettese, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Friends of the Earth Europe kerekasztal beszélgetést szervezett a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásokról és hazánk génmódosítás-mentességéről. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Adrian Bebb, a Friends of the Earth Europe szakértője és Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok között tavaly megindult tárgyalások a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról, valamint az EU és Kanada között megkötendő szabadkereskedelmi egyezmény jelentős kihívás elé állítják a hazánkban és az Unióban az elmúlt évtizedekben a fenntarthatóság és környezetvédelem terén elért törvényi, jogszabályi vívmányokat, többek között hazánk Alaptörvényben is rögzített génmódosítás-mentességét. Ha Magyarország utat enged az EU és Kanada, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezménynek, akkor számos környezeti és élelmiszerbiztonsági veszélynek teszi ki magát. A kerekasztal-beszélgetésen a kormány álláspontját Nagy Gábor (Külgazdasági és Külügyminisztérium) és Homoki Hajnalka (Földművelésügyi Minisztérium) képviselték.

Szabó Marcel kiemelte: hiába tartalmazza a magyar alkotmány a génmódosítás-mentességet, mikor az EU-s jogszabályok, és az Egyesült Államokkal illetve Kanadával megkötni tervezett szabadkereskedelmi egyezmények felülírják azt. Szabó Marcel hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak továbbra is erőteljesen kell képviselnie az ország génmódosítás mentességét az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokon. 

 

 

Típus:
esemény 2015