Vissza

Civil Konzultációs Testület első ülése

Kezdete:
2014.11.19. 9:00
Végződik:
2014.11.19. 12:00

A Civil Konzultációs Testület első ülése

Az alapvető jogok biztosa, Dr. Székely László 2014. november 19-ére, az OPCAT nemzeti megelőző mechanizmus tevékenységét segítő Civil Konzultációs Testület (CKT) első ülésére meghívta hivatalába a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Pszichiátriai Társaság, és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, valamint a biztos által kiírt nyilvános pályázaton nyertes szervezetek képviselőit. A nemzeti megelőző mechanizmus nyilvános pályázatának nyerteseként a Magyar Helsinki Bizottság, az MDAC (Mental Disability Advocacy Center – Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány), a Társaság a Szabadságjogokért és a Menedék Alapítvány küldte el reprezentánsait.

Dr. Székely László mellett Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztos-helyettes, Dr. Garamvári Miklós az AJBH főtitkára és az OPCAT Iroda munkatársai, állandó meghívottként pedig Molnár Anna, a CPT (a Kínzást és az Embertelen vagy Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság) tagja vett részt a CKT ülésén.

Az OPCAT Iroda beszámolt a nemzeti megelőző mechanizmus 2015. január 1-jén kezdődő tevékenységének előkészületeiről. Ennek során a konkrét látogatási helyszínek és időpontok említetése nélkül ismertették a 2015. évi munkaterv összeállításának, valamint a kiemelt vizsgálati szempontok meghatározásának indokait. A résztvevők megvitatták civil szervezetek és a nemzeti megelőző mechanizmus együttműködésének lehetőségeit. Az OPCAT Iroda a látogatási helyszínek, valamint a külső szakértők listájának összeállításához javaslatokat kért a jelen lévő szervezetek képviselőitől.

 

 

Típus:
esemény 2014