Vissza

Az európai ombudsman és a magyar alapjogi biztos budapesti megbeszélése

Kezdete:
2015.12.03. 16:00
Végződik:
2015.12.03. 17:00

Az európai ombudsman és a magyar alapjogi biztos budapesti megbeszélése

Magyarország a menekültkérdésben a legnagyobb kihívásokkal szembesült. A folyamatokat az ombudsmanok európai hálózata is figyelemmel kísérte. A nehézségek dacára biztosítani kell az alapvető jogok érvényesülését és a budapesti látogatás előtt Bécsben arról is konzultált, miként nyújthatnának segítséget ebben a helyzetben az egyes ombudsmani intézmények.  Mindezt Emily O’Reilly, az európai ombudsman fejtette ki, amikor Székely Lászlóval az alapvető jogok biztosával találkozott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.

A menekültválsággal kapcsolatosan mind a magyar, mind az európai biztos emlékeztetett, hogy a napról napra változó körülmények jelentősen megnehezítették a helyzet kezelését, de mindketten változatlan követelményként  kiemelték a humanitárius szempontok fontosságát (amit egyébként Székely László, majd a Visegrádi Együttműködés négy tagállamának ombudsmani értekezlete is felhívásban fogalmazott meg).  

Emily O’Reilly beszélt arról is, hogy az európai és a nemzeti ombudsmanok hatásköre, megbízatása különböző ugyan, ám párhuzamosan végzett vizsgálatokkal, tapasztalataik megosztásával valamennyien hozzájárulhatnak a hasonló problémák megoldásához, a jó gyakorlatok megismertetéséhez. Az európai biztos kezdeményezésére elsőként ilyen párhuzamos vizsgálat az Unió nemzeti határőrizeti szerveinek együttműködésével a külső határok védelmére hivatott Frontex tevékenységéről, a migránsok visszatoloncolásáról indult és Emily O’Reilly nyugtázta a konstruktív magyar részvételt a 14 közreműködő ország körében. De ide tartozik például a közérdekű bejelentések kezelése is, amellyel összefüggésben az európai ombudsman a maga részéről az uniós képviselőkre vonatkozó legmagasabb etikai normák betartásának igényét említette.

 Emily O’Reilly azt  is megerősítette, hogy célja az európai ombudsmanok hálózatának megerősítése, az együttműködés élénkítése. Erről a közelmúltban több megbeszélést is folytatott nemzeti ombudsmanokkal és a közös problémákról magas szintű együttes értekezletet is szervez az Európai Unió vezetői valamint a szervezet biztosai között. A kooperáció élénkítéséhez támogatást kért és ígéretet is kapott a budapesti egyeztetésen.

Feladatot ad az is, miként lehet jobban megismertetni az európai ombudsman tevékenységét, felhatalmazását és azt, hogy az uniós polgárok mely kérdésekben és miként fordulhatnak a hivatalához. Székely László ombudsmantól és munkatársaitól több javaslat is elhangzott arról, milyen eszközökkel érhető el hatékonyan az érdeklődők lehető legszélesebb köre, de például kérdésként merült fel az, hogyan lehet megszólítani a nemzetiségeket a jogtudatosságuk javítása érdekében.

 

Típus:
esemény 2015