null A koronavírus-világjárvány megelőzése érdekében tett intézkedésekkel összefüggésben foglalt állást az ombudsman

Minden fogvatartott számára biztosították a napi egyórás szabadlevegőn-tartózkodást, a járványhelyzet ellenére az oktatás és a hitélet sem szünetelt a Szegedi Fegyház és Börtönben, továbbá a fogvatartottak közül szinte mindenki élt az internetes kapcsolattartás lehetőségével, vagy telefonon kommunikált a hozzátartozóival – állapította meg dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatkörében eljáró alapvető jogok biztosa két munkatársával 2020. május 15-én a Szegedi Fegyház és Börtönbe (a továbbiakban: Intézet) látogatott. A vizsgálat fókuszában a koronavírus-járvány megelőzése érdekében tett intézkedések és a fogvatartottak látogatófogadását kiváltó kapcsolattartási módok álltak. Az ombudsmani látogatócsoport tagjai számba vették a személyi állomány és a fogvatartottak által elérhető védőfelszereléseket és a személyes higiénia biztosításának körülményeit, továbbá interjúkat készítettek az Intézet vezetőségével, a fogvatartottakkal és a személyi állomány tagjaival.
Dr. Kozma Ákos az AJB-2726/2020. számú ügyben készült jelentésében feltárta, hogy a napi egyórás szabadlevegőn-tartózkodást minden fogvatartott számára biztosították. Az Intézet jó gyakorlatai közé tartozott, hogy a járványhelyzet ellenére az oktatás és a hitélet sem szünetelt. A fogvatartottak számára több, kis létszámú vallási témájú csoportfoglalkozást szerveztek, hogy lehetőség szerint senki se maradjon ki. Az Intézet néhány részlegén a Bvtv. értelmében kötelező lett volna pszichológiai csoportfoglalkozást tartani, de a vírusveszély miatt ezek szüneteltek. Az NMM megállapítása szerint indokolt lett volna ezeket a vallási csoportfoglalkozásokhoz hasonlóan kis létszámú csoportokban megszervezni.

A fogvatartottak közül szinte mindenki élt az internetes kapcsolattartás lehetőségével, vagy telefonon kommunikált a hozzátartozóival. Előbbi lehetőséget a fogvatartottak nagyra értékelték, ezen kedvező tapasztalatokra figyelemmel az NMM megállapította, célszerű lenne, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) továbbra is biztosítsa ezt a kapcsolattartási formát.
Az alapvető jogok biztosa felkérte a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy az internetes kapcsolattartás lehetősége a jövőben is biztosított legyen a fogvatartottak számára. Felkérte továbbá az Intézet parancsnokát, hogy lehetőség szerint biztosítsa a járványhelyzet idején is a gyógyító-terápiás, a pszichoszociális, a drogprevenciós részlegen, valamint a Krónikus Utókezelő Részlegen és az első bűntényes fogvatartottak számára a Bvtv. rendelkezései alapján kötelező csoportfoglalkozások megszervezését.

A következő linkre kattintva elérhető a vonatkozó jelentés: AJB-2726/2020.