null V. Erdélyi Jogászgyűlés a Madarasi Hargitán

 

A Sapientia EMTE - Jogtudományi Intézet és az Erdélyi Magyar Jogászok Társasága meghívására a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes részt vett és „Az ombudsman-típusú jogvédelem helye és szerepe Európában” címmel előadást tartott az V. Erdélyi Jogászgyűlésen, amelyet idén a Madarasi Hargitán rendeztek meg.

A jogászgyűlés évről évre lehetőséget biztosít az Erdélyben élő magyar jogászok számára, hogy szakértők – elsősorban egyetemi oktatók és a különböző szakmacsoportok gyakorló képviselői – bevonásával áttekintsék a romániai, illetve magyarországi jogalkotás és jogalkalmazás aktuális kérdéseit, valamint strukturáltan konzultáljanak a jogászképzés jövőjéről. 2019-ben elsősorban a hatályos román és magyar Polgári törvénykönyv érvényesülésének tapasztalatairól és dogmatikai kihívásairól, valamint perorvoslatokról és speciális büntetőjogi eszközök alkalmazásáról tanácskoztak.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés során a következő témákról egyeztettek a résztvevők: az erdélyi magyar jogászok helyzete, az erdélyi magyar joghallgatók helyzete, a pályaválasztás nehézségei, a szaknyelvi standardizálás és az erdélyi jogi internetes portál létrehozása.
Az esemény házigazdája Veress Emőd egyetemi tanár, a Sapientia EMTE Jogtudományi Intézetének igazgatója és László József Somai, az Erdélyi Magyar Jogászok Társaságának elnöke voltak.

A szakmai program megvalósulásához aktívan hozzájárultak az ELTE Állam - és Jogtudományi Kar oktatói is: Somssich Réka egyetemi docens, dékánhelyettes, Király Miklós egyetemi tanár és Menyhárd Attila egyetemi tanár, dékán.