null Nemzetközi Roma Nap 2020

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes volt a 2020. évi Nemzetközi Roma Nap központi ünnepségének fővédnöke

Minden évben április 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Roma Napot, amely az egyetemes roma kultúra és identitás megerősítésének legjelentősebb állomására, az 1971-es I. Roma Világkongresszusra, valamint a roma kultúra kiemelt szerepére hívja fel a figyelmünket. Idén a koronavírus világjárvány miatt csak öt hónappal később, a mai napon nyílt lehetőség a közös ünneplésre, amely ezúttal is minőségi és önfeledt szórakozást biztosított.

Az Országos Roma Önkormányzat által szervezett és annak székházában megrendezett eseményt Agócs János elnök nyitotta meg, aki a roma identitás és tehetség büszke, de sok esetben nehéz vállalásáról, a család- és emberközpontú életszemlélet fontosságáról, valamint a közösség összetartó és inspiráló erejéről beszélt a megjelenteknek.

Szalayné Sándor Erzsébet Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes fővédnöki nyitóbeszédében a remény és a párbeszéd ünnepének nevezte a Nemzetközi Roma Napot, kiemelve a kultúra határokon, generációkon és társadalmi csoportokon átívelő értékteremtő szerepét. Felhívta a figyelemet: „Keressük és erősítsük azokat a roma személyeket, személyiségeket, akik származásukat felvállalva reményt adhatnak és utat mutathatnak, akár példaképként is szolgálhatnak azok számára, akik ma még nem látják a hátrányos helyzetükből való kitörés lehetőségét, a jobb jövő ígéretét.” 
A teljes beszéd 
ide kattintva olvasható.

A közönség közel három órás előadás-sorozat keretében kaphatott ízelítőt a kortárs roma zene- és táncművészet kiemelt képviselőinek alkotásaiból: fellépett Szomora Zsolt és zenekara, a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport, az EtnoRom Zenekar és Váradi Olasz.