null Az ombudsmanhelyettes felvidéki munkalátogatása

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes felvidéki munkalátogatásának célja a szlovákiai kisebbségi jogi környezet és annak végrehajtásának tanulmányozása, különös tekintettel a magyar és roma nemzetiségek helyzetére.

Az első napon megbeszéléseket folytatott Tornalja város polgármesterével, Szögedi Annával és a helyi művelődési központ igazgatójával, Szlovákia kiemelkedő kulturális antropológusával, Puskó Gáborral a helyi magyar közösség kisebbségi jogérvényesítésének lehetőségeiről és kihívásairól.

Ezt követően meglátogatta a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát, ahol az iskola vezető munkatársaival a roma integrációs stratégiákról és a Kedves Ház Projektről egyeztetett. A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettest az intézmény tanulói műsorral köszöntötték.

Délután munkatársával az emlékezés koszorúját helyezte el Madách Imre családi kriptájánál, majd munkavacsorán fogadta a szlovákiai magyar nemzetiségi felsőoktatás vezető munkatársait.

Programjának második napján látogatás tett a Karvai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvodában és a Kertészeti és Mezőgazdasági Szakközépiskolában.

Ezt követően előadást tartott és beszélgetésen vett részt a diákokkal a Selye János Egyetem Tanárképző Kar szervezésében a nemzetiségi lét, integráció, asszimiláció témáiban. A program kiemelt vendége a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes mellett Ravasz Ábel, Szlovákia Kormányának romaügyi kormánymegbízottja, dr. Szarka László egyetemi docens és dr. Horváth Kinga dékán voltak.

Szalayné Sándor Erzsébet találkozott és megbeszéléseket folytatott a felvidéki magyar felsőoktatás kiemelt intézményének számító Selye János Egyetem vezetőivel, így Dr. Juhász Györggyel, a Selye János Egyetem rektorával, Dr. Horváth Kingával, a Selye János Egyetem Tanárképző Kar dékánjával, Dr. Nagy Melinda dékánhelyettessel, Dr. Szarka László tanszékvezetővel. Az egyeztetésen részt vett Ravasz Ábel, Szlovákia Kormányának romaügyi kormánymegbízottja is.