null Itthon, otthon

„Itthon, otthon – Nemzetiségi fiatalként a mai Magyarországon” címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a magyarországi nemzetiségi fiatalok helyzetéről és perspektíváiról a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Az eseményen az ombudsmanhelyettest Török Tamás titkárságvezető és Béres Katalin Enikő jogi főreferens képviselték.

A kerekasztal-beszélgetést vitaindító előadásával a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Kántor Zoltán nyitotta meg, aki a kulturális identitás mintázatairól és átadásának lehetőségeiről osztotta meg gondolatait.

A kerekasztal-beszélgetésen négy nemzetiségi ifjúsági szervezet vezetői osztották meg a gondolataikat a nagy számú érdeklődővel. A résztvevők Jordán Blanka (Magyarországi Németi Fiatalok Közössége - GJU - Gemeinschaft Junger Ungarndeutscher), Krkeljics Mirkó Mitár (ZORA – Magyarországi Szerb Fiatalok Egyesülete - Udruženje-ZORA-Egyesület), Szeljak Bence (Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete - Organizácia slovenskej mládeže v Maďarsku (MASZFISZ), Sztrein Virág (Magyarországi Románok Ifjúsági Szervezete) voltak. A beszélgetést Sullivan Ferenc, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója moderálta.


 

A beszélgetés során a meghívottak bemutatták a szervezetük struktúráját és misszióját, valamint személyes elköteleződésüket. A kulturális identitás megerősítése kapcsán szóba került a családi közösség és a kortárs csoport szerepe, a nevelés-oktatási lehetőségek kialakítása, illetve megerősítése, valamint a hagyományőrzés és a modernitás közötti finom egyensúly megteremtésének lehetőségei. Kiemelten fontos szerepet kaptak a társadalmi mobilitás kérdései: a továbbtanulással és munkavállalással összefüggő tapasztalható elvándorlás, kiköltözés az anyaországba és a kapcsolattartás a hagyományos nyelvi, illetve kulturális közösségekkel.