null Az ombudsmanhelyettes a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen

Március 18-án Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet ombudsmanhelyettes és dr. Török Tamás titkárságvezető tartott előadást a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen a Mikó Imre Szakkollégium által szervezett XI. szakmai napokon. 

A Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium szervezésében ez évben is megrendezésre került, március 17.-18. között a XI. Szakmai Napok –  Business & Law Talks, amelynek helyszínét a Babeș- Bolyai Tudományegyetem főépülete biztosította.   

Az ombudsmanhelyettes és munkatársa előadása a Kisebbségi közösségek és társadalmi együttélése a 21. századi Európában címet viselte. Az előadás biztonságpolitikai, szociálpszichológiai, valamint jogi szempontból elemezte a témát. A hallgatóság érdeklődésének megfelelően az előadók sok szempontból igyekeztek bemutatni a kisebbségi közösségek helyzetét. Így szóba került a szíriai polgárháború, a Bogardus-skála, illetve a sztereotípiák hatása. A társadalmi együttélés során felmerülő konfliktusokkal kapcsolatban említésre került  az ismerethiány, a konformitás, a frusztráció, gyakori érdekütközések szerepe. Az előadás végén az Európai Tanács szerepéről és feladatáról beszélt az ombudsmanhelyettes.