null Justitia Regnorum Fundamentum Díj díjátadó ünnepség

Február 16-án az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában az ombudsman és a nemzetiségi ombudsmanhelyettes ünnepség keretében adták át a Justitia Regnorum Fundamentum Díjat a 2023. évi nemzetiségi díjazott számára. Az elismerésre az idén nyolcvan éves Doncsev Toso író, műfordító, szociológust, a Magyar Írószövetség és a Bolgár Írószövetség tagját, az első nemzetiségi törvényt harminc éve megalkotó Kisebbségi Kerekasztal első elnökét terjesztette fel a nemzetiségi biztoshelyettes. A díjat kiemelkedő írói, kultúraszervezői és szakpolitikusi tevékenységére, valamint a hazai nemzetiségek és a bolgár közösség érdekében folytatott öt évtizedes munkájára tekintettel vehette át. A díjazott jelenleg is fáradhatatlan lendülettel és elkötelezettséggel dolgozik: az alkotás mellett kiállításokat és kulturális rendezvényeket szervez, és bár vezető szerepet már nem vállal, továbbra is a Bolgár Kulturális Fórum tiszteletbeli elnöke.



 
Az ombudsman és az ombudsmanhelyettes személyes nagyrabecsülésük mellett ezzel a díjjal ismerik el Doncsev Toso hazai nemzetiségek, valamint a bolgár közösség érdekében végzett több évtizedes munkáját és a nemzetiségi kulturális jogok érvényesülése területén kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységét. Az elismerés mindazoknak a pályatársaknak is szól, akik fáradhatatlanul munkálkodnak napjainkban a hazai nemzetiségi közösségek életének bemutatása és a kölcsönös megismerés, valamint elfogadás megteremtése érdekében.
 
Az ombudsmanok által 2007-ben alapított Justitia Regnorum Fundamentum Díjat az emberi és állampolgári jogok védelme területén kifejtett kiemelkedő helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként az alapvető jogok biztosa ítéli oda azok számára, akik az alapvető jogok, különösen a gyermekjogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt értek el, vagy jelentősen hozzájárultak ezek megvalósulásához. A díjat elsőként 2007. június 20-án, az ombudsmani intézmény megalakulásának évfordulóján adták át.