null Nemzetközi ombudsmani konferencián tartott előadást az Alapvető Jogok Biztosa

Ombudsmanok a változás alatt álló világban: alkalmazkodás a kihívásokhoz címmel rendeztek nemzetközi konferenciát Bangkokban a thai ombudsmani intézmény létrejöttének 20. évfordulója alkalmából. Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a nemzetközi konferencia egyik fő előadójaként – Viddhavat Rajatanun, Thaiföld vezető ombudsmanja, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet (IOI) elnökségi tagja meghívására vett részt a tanácskozáson.

Az Ombudsmanok a változás alatt álló világban: alkalmazkodás a kihívásokhoz címet viselő nemzetközi tanácskozás nyitóelőadásában Peter Tyndall, a Nemzetközi Ombudsman Intézet (IOI) elnöke az ombudsmani intézmények közötti együttműködésről beszélt.

Ezt követően Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Az ombudsmani intézmény különböző szerepfelfogásai a változó világban, a jobb kormányzás elősegítése érdekében címmel tartott angol nyelvű előadást 2020. február 12-én.

Beszédében hangsúlyozta, „Az alapvető jogok biztosa az állam lelkiismerete”, ezért elsődleges feladatának tekinti az állami szervek és közszolgáltatók eljárásainak figyelemmel kísérését, az esetleges hiányosságok feltárását, a megfelelő jogalkalmazás elősegítését.

 

Prezentációja folyamán bemutatta a magyar ombudsmani intézmény működését, a vonatkozó jogszabályi előírások által meghatározott, az alapvető jogok biztosának feladat-, hatás- és jogköreit, valamint eljárási és intézkedési lehetőségeit. Előadásában kitért a hivatal közelmúltbeli jelentéseire, valamint a jó kormányzás elősegítése kapcsán tett intézkedéseire.

 

 

A nemzetközi konferencia során dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kétoldalú megbeszéléseket folytatott Viddhavat Rajatanunnal, Thaiföld vezető ombudsmanjával, a Nemzetközi Ombudsman Intézet (IOI) elnökségi tagjával, valamint Chris Fielddel, Nyugat-Ausztrália ombudsmanjával, a Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnökjelöltjével.