null Budapest ad otthont az OPCAT Délkelet-európai Nemzeti Megelőző Mechanizmus Hálózat találkozójának

2021. szeptember 29. és 30. között az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tartja soron következő tanácskozását az OPCAT Délkelet-európai Nemzeti Megelőző Mechanizmus Hálózat. 

A kétnapos rendezvény résztvevőit dr. Kozma Ákos ombudsman köszöntötte, aki beszédében kiemelte: „A világ minden országában, minden kultúrájában komoly kihívást jelent a zárt intézmények felügyelete. Ezzel a tevékenységgel a legkiszolgáltatottabb emberek jogait védjük. Ezért csak teljes odaadással lehet ezt a munkát végezni.”

A kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének – Optional Protocol to the Convention Against Torture, OPCAT – kihirdetéséről szóló törvény értelmében Magyarországon 2015. január 1-jétől nemzeti megelőző mechanizmusként (NMM) személyesen vagy munkatársai közreműködésével az alapvető jogok biztosa jár el. A NMM keretében büntetés-végrehajtásai intézeteket, rendőrségi fogdákat, fogyatékossággal élők otthonait, gyermek-, valamint idősotthonokat ellenőriz az ombudsman.